torstai 7. huhtikuuta 2016

Tylsyys-teoria

Eräs Johanna kertoi minulle, että tärkeintä elämässä on oppia sietämään tylsyyttä. Hän kuulemma jopa pitää siitä. Hän on ensimmäinen ihminen, jonka olen kuullut sanovan näin.

Sinänsä tämä tylsyys-teoria on rauhoittavan zeniläinen. Kun opit sietämään tylsyyttä, sitä ettei mitään tapahdu tai odota tapahtuvaksi, niin elämä voi olla helvetin nautinnollista. Nautit siitä, ettei mitään ole, mutta samalla on kaikki.

Pelkäämme niitä hetkiä, jolloin ei tapahdu mitään, vaikka ne ovat niitä hetkiä, joista tulisi nauttia. Luulemme, että nautinto tulee siitä, että aina tekee tai tavoittelee jotain. Meille on vaikeaa olla rauhassa, omissa oloissaan. Siitä on tehty jopa jollain tavalla väärää. On väärin vain olla tavoittelematta tai haluamatta mitään.

Vain olla.

Myönnän. Minulla on tylsyydestä vielä paljon opittavaa.

5 kommenttia:

 1. Tylsyydellä on jotenkin negatiivinen kaiku - ihan suotta. Oleminen tavoittelematta ja haluamatta mitään voi olla nautinnollista, kun ei ajattele, että on väärin vain olla. Miksi pitäisi aina olla jokin tavoite mielessään? Miksei saisi/voisi vain OLLA - nauttia olemisesta?

  VastaaPoista
 2. nyky ajan tehokkuus ajattelu on vetänyt monet niin stressin partaalle, ettei monet tiedä, millaista on vaan "olla". Ikäänkuin ei saisi olla oikeuttavain olla, tai nauttia siitä, ettei tarvitse yrittää tavoitella tai pyrkiä johonkin.Nautinto voi tosiaan tulla ihan odottamatta tai vaatimatta tai ennakoimatta.

  VastaaPoista
 3. Joskus ennen vanhaan ihmisten elämä kai oli todella pelkkää työtä, että sai ruokaa. Silti tuntuu, että ihmiset olivat onnellisempia, sillä heidän ei tarvinnut todistella mitään. Heidän oli pakko vain yrittää elää.

  VastaaPoista
 4. totta Esa..oon ite kuullut monilta ikäistäni vanhemmalta ihmiseltä tarinoita siitä, millaista oli "ennen vanhaan". Ja oon aina tullu siihen tulokseen, että ihmiset olivat onnellisimpia kuin tänä päivänä. Vaikka elämä oli työlästä ja karuakin, niin silti osattiin iloita pienestäkin..

  VastaaPoista
 5. Sitäpä se kai. Se pienestä iloitseminen. Sitä ei itse osaa.

  VastaaPoista