tiistai 17. toukokuuta 2016

Euroviisut menivät politiikaksi

Jotkut väittävät, että Euroviisut ovat aina olleet poliittinen laulukilpailu. No jaa, en näe esimerkiksi ABBAn lauluja kovinkaan poliittisina, eivätkä kisat olleet poliittisia edes 80-luvulla, jolloin Kylmä sota oli kuumimmillaan, mutta silloin valtaosa Itä-Euroopan maista vielä osallistunut kisoihin.

Nyt osallistuu.  Enkä lainkaan yllättynyt, että Ukraina voitti. Ilmeisesti eri maiden tuomariäänillä. Venäjä sai käsittääkseni eniten yleisöääniä, mutta voittoa ei herunut ja kärjestä jäätiin kauaksi. Venäjän biisi oli mielestäni kisojen paras, kuten myös Itävalta. Ukrainan biisi  ei ollut yhtä hyvä. Ukrainan ja Venäjän kiistat käyvät kuumina laulukilpailussakin.

Vastakkainasettelu tuntui aika selkeältä ja tuloskin tehtiin  tuomaripöydissä. Ukrainan biisi Stalinin vainoista vain taitaa olla yleisölle liian synkeää, sillä ihmiset ja kuuntelijat ehkä kuitenkin haluavat Euroviisulta kevyempiä aiheita, vaikka valittavatkin hömpästä.

Niin ja. Itseäni ihmetyttää, että juuri kukaan ei tunnu enää laulavan Euroviisuissa omalla kielellään. Isotkin maat, kuten Saksa esitti biisinsä englanniksi. Niin kuin myös koko finaalista karsiutunut Suomi. Rohkeasti vain laulamaan omalla kielellä. Jos muut eivät tykkää, niin so what.

Kaiken kaikkiaan tämän vuoden Euroviisuista jäi tympeä maku suuhun, harva biisi säväytti millään tavoin ja politiikka pilasi loputkin.

2 kommenttia:

  1. Kuulin Jamalan esittämän laulun ensimmäisen kerran, eikä se nyt kovinkaan häävi ollut: toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Mutta viimeisen 20 vuoden ajan voittohan on toisinaan mennyt vähemmän musiikillisilla ansioilla. Miten olisi seuraavat esiintyjät menestyneet ilman "roolihahmojaan"? Dana International (1998), Lordi (2006), Conchita Wurst (2014) ja laskisin tenavatähti Alex Rybakin (2009) mukaan samaan kastiin. Raja vedettiin sitten PKN:n (2015) ja Dustin the Turkey'n (2008) kohdalle.

    VastaaPoista
  2. Paras kappale ei ole voittanut enää aikoihin Euroviisuissa.

    VastaaPoista