keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Hän päätti vain selvitä

National Geographic Channelilla pyörii tähtinäyttelijä Morgan Freemanin tähdittämä sarja Ihmisyyden äärellä, jossa hän tapaa kuuluisia tai vähemmän kuuluisia ihmisiä, jotka ovat selviytyneet sodista, vainosta ja monista muista vainoista.

Yksi henkilö jäi erityisesti mieleen. Hän oli istunut eristysellissä Usassa 43 vuotta, kunnes pääsi vapaaksi. Lisäksi häntä piestiin ja nöyryytettiin alituiseen. Syyt olivat loppujen lopuksi poliittisia, koska mies sanoi kuuluneensa Mustiin panttereihin.

Mies kertoi, että hänen keinonsa selviytyä oli kuvitella, että hän ei ole vankeudessa. Hän psyykkasi itsensä eroon ankeista oloistaan. Hän sanoi, että vankila ei koskaan hallinnut hänen tunteitaan ja mieltään.

Ja hän vaikuttikin selväjärkiseltä päästyään vankilasta nyt vihdoin pois menetettyään koko nuoruutensa vankilassa päästen ulos vasta eläkeiässä.

On kieltämättä ihailtavaa, että jotkut ihmiset selviävät uskomattomista olosuhteista, kuten vankileireiltä elävänä. Heidät pelastaa kai se, että he eivät luovuta, he päättävät selviytyä. Aina fyysisesti vahvin ei selviä, vaan henkisesti, kun ihminen päättää vain olla luovuttamatta.

Ihmisen todellinen selviytymisvaisto herää vasta sitten, kun on oikeasti tosi kyseessä, ja joko sekoaminen tai fyysinen kuihtuminen karuissa olosuhteissa pakon edessä. Kuka on oikeasti henkisesti vahva selviää vasta sitten.

Ohjelmassa haastateltu mies sanoi olleensa tavallinen pikkurikollinen, mutta vankilassa hänestä ei kasvanut entistä pahempi rikollinen, vaan loppujen lopuksi vahva ja viisas ihminen. Sangen vaikuttavaa.

Kuten hän ohjelmassa sanoi, hän oli vapaa vankeudessa.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen tarina. On kyllä vaikuttavaa miten isot voimavarat tai kyvyt on selviytyä..kaipa siihen vaikuttaa niin oma mielenterveys,persoonallisuus ylipäänsä ja miten psyyke ns.toimii eri tilanteissa tai poikkeuksellisissa olosuhteissa.
    Voisi luulla että noin monta vuotta eristyksissä tekisi katkeraksi tai tulisi luovuttaminen mieleen.
    Täytyisi kattoa tota sarjaa,kuulostaa kiehtovalta.

    VastaaPoista