Arvio Tuntematon sotilas -sarjasta: Ei yllätyksiä, ei pettymyksiä

Kuulun niihin harvoihin, jotka eivät ole nähneet Aku Louhimiehen Tuntemato sotilas-elokuvaa. Katsoin nyt kuitenkin sarjaversion, jonka ensimmäistä osaa sitäkin seurasi televisiossa yli miljoona silmäparia. Itse katsoin sarjan putkeen Yle Areenasta.

Yli viisituntinen tv-sarja sisältää runsaasti elokuvassa näkemätöntä materiaalia. Elokuvaa en ole siis nähnyt, niin en vertaa sarjaa siihen. Sarja on kelpo katsottavaa ja eikä se junnaa pahemmin. Itselläni ehkä vaikeutti kokonaisnautintoa se, että osaan lähes kaikki Tuntemattoman vuorosanat ulkoa. Siksi oli ilahduttavaa, että kohtauksia oli vaivauduttu muuttamaan edellisistä elokuvaversioista. Joitakin ehkä liikaakin.

Sarja on alikersantti Rokka etunenässä toimiva sarja ja yhden henkilön valitseminen keskushenkilöksi toki auttaa sarjaa pysymään koossa. Toiset enemmän huomiota saaneet roolihahmot ovat Kariluoto ja Koskela.

Alikersantti Lehdon häivyttäminen miltei taustalle oli pieni pettymys. Miehen elämäntarinassa kun olisi ollut aineksia enempään. Tietysti hän kaatuu jo varhaisessa vaiheessa. Lopussa tilaa saa myös vihdoin Vanhala, kun kaikki päähenkilöt olivat jo joko kaatuneet ja haavoittuneet.

Louhimiehen ohjaustavoista on väännetty kättä sarjan valmistumisen jälkeen ja pakkohan se on sanoa, että huumori puuttuu sarjasta, jota esimerkiksi oli enemmän ensimmäisessä Tuntematon-elokuvassa. Joskaan Louhimiehen versio ei ole niin eleetön ja iloton kuin Mollbergin elokuvaversio 1980-luvulla.

Sarjaan on haettu uutta kotirintamakuvauksilla, mutta ne ovat sen verran välähdyksenomaisia, etteivät oikein mielestäni syvennä tarinaa.  Naisia sarjassa on enemmän kuin missään aiemmassa Tuntematon-filmatoinnissa.

Naiskuvasta voi olla sitten montaa mieltä. Joko naiset ovat pyhimysmäisiä vaimoja, eteerisiä veruskoja tai huorahtavia upseerien kanssa vehtailevia lottia, jotka vain vahvistavat kansan mielissä kulkevia ennakkoluuloja. Usein naiset ovat myös ilman vaatteita.

Paula Vesala on mielestäni väärä valinta jo vähän iäkkäämmän Rokan vaimoksi, eikä hänestä karjalaisvaimo tule mieleen lainkaan. Rokkana Eero Aho on kyllä mainio. Ehkäpä paras kaikista edellisistä. Muista rooleista mieleeni jäi eversti Karjulaa näyttelevä Janne Virtanen, joka veti öykkäriroolin hyvin, lähes suu vaahdossa.

Koskelan Jussi Vatanen näyttelee eleettömän uskottavasti samoin kuin Suen Tassua näyttelevä Arttu Kapulainen oman roolinsa. Kariluotoa näyttelevän Johannes Holopaisen rooli jäi etäisemmäksi ainakin minulle. Aku Hirviniemi vetää Hietasen roolin juuri sellaisena kun kaikki varmaan odottivatkin.

Historiaa vähemmän tunteville sarja tarjoaa apua selittäen kartoilla ja teksteillä, missä vaiheessa kahakkaa mennään. Kuvaus on onnistunutta ja varsinkin lähikuvissa sodan raadollisuus pääsee "oikeuksiinsa".

Summa summarum. En kokenut mitään vavahduttavaa yllätystä tämän tv-sarjan parissa, mutta en suurta pettymystäkään.

Kommentit

  1. Minäkään en ole katsonut elokuvaa ja tästä tv-sarjastakin vasta yhden jakson, joten en osaa vertailla aiempiin Tuntemattomiin. Mutta nuo historiapätkät olivat mielestäni hyviä ja taustoittivat varmaan nuoremmille katsojille tapahtumia. Tosin historiapätkistä ei aina käynyt ilmi, mistä tilanteesta ne olivat, joten ehkä olisi voinut olla vaikka hiukan tekstitystä avuksi.

    Terv. Pirjo Kivistö

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit