Viinaa ja sovintoa

Taidanpa napsauttaa oluttölkin auki ja kirjoittaa alkoholista. Itsekin olen omalta osaltani riittävästi osallistunut tähän urakkaan ja viinahan ei Suomesta juomalla lopu.

Kieltolaki hommattiin Suomeen sata vuotta sitten. Ja kuten arvata saattaa, ei se viinan juominen siihen loppunut. Päinvastoin. Yli kymmenen vuoden ajan puukko heilui entistäkin useammin ja viina virtasi. Viina kun on ja tai ainakin oli yhtä oleellinen osa suomalaisuutta kuin terva ja sauna.

Yksi Suomen käsittämättömimmistä asioista on suhtautuminen alkoholiin. Se on selvää, jos Suomessa olisi alkoholi esimerkiksi Espanjan hinnoissa, niin tämä kansa joisi itsensä hengiltä. Surullistahan tämä on. Mutta totta.

Tässä maassa ei oikein koskaan osata suhtautua lempipäihteeseemme. Koulussa kalja-paita käsketään vaihtamaan. No mitä sitten tapahtuu. Nuoret kiinnostuvat entistä enemmän alkoholista. Kuningas alkoholi voittaa aina.

Käsittääkseni nykynuoret juovat muutenkin maltillisemmin mitä 90-luvulla minun nuoruudessani. Silloin ryyppääminen oli koko kansan rakas harrastus. Känniörveltämisestä ei rankaistu ja häpäisty kuten nykyään.

Mutta mitä tapahtuisi jos kieltolaki tulisi nyt? No ei se ole edes teoriassa mahdollista. Nykyihmistä länsimaissa on mahdotonta edes voida enää kuvitella alistettavan siihen. Päinvastoin. Todennäköisesti näemme kannabiksen laillistamisen edessämme lähitulevaisuudessa, kuten on jo tapahtunut monissa länsimaissa.

Koko kieltolaki oli kaikessa mahdottomuudessa aikoinaan mahdoton ajatus. Jos koko kansan kulttuuri on vuosisadat omalla tavallaan rakentunut alkoholin varaan. Kuten Suomessa. Ei sellaista asiaa muuteta hetkessä.

Mahdollistahan se on. Vielä 30 vuotta sitten tupakka paloi aimo osan suussa kansasta, mutta nyt tupakka on yksi inhotuimmista asioista tupakoitsijoiden ohella Suomessa.

Suomeen muuten suunnitellaan Sovinnon päivää. Silloin löisimme kaikki kättä toistemme kanssa. Sovittelisimme ristiriitojamme ja halattaisiin. Uskotteko että toteutuu? Suomessa ei olla koskaan sitten sotien ajan oltu niin kaukana toisista kuin nykyään.

Ja mitä sopisimme. Kaikki elämme omassa kuplassamme, emmekä kuuntele toisiamme. Oikeasti emme kuuntele. Lainkaan.

Kommentit

  1. Niin tuo sovinnon päivä kuulostaa siinä mielessä absurdilta koska munkin mielestä elämme niin kaukana toisistamme oikeastaan enempi kuin koskaan aikaisemmin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit