Onko vain rikkailla oikeus rikastua lisää? Tekopyhyyttä ja laskelmointia

Kenenkään järkevän ihmisen mielestä Amazonin ja muiden sademetsien tuhoaminen ei voi olla hyvä ja asia ja oikein. Kaikki muu, mikä siihen liittyy, lipookin jo tekopyhyyttä.

Ensimmäinen tekopyhä on Brasilian presidentti. Hän käyttää härskisti hyväkseen oppimatonta osaa kansastaan. Irtopisteitä saa helpolla, kun antaa köyhille luvan omaan maahan. Ei heitä kiinnosta sademetsien suojeleminen. Heitä kiinnostaa päivittäinen toimeentulo. Kaiken kukkuraksi tuo maa ei edes kauan säily viljavana.

Toiset tekopyhät asustavat länsimaissa, jotka ovat itse riistäneet kehitysmaiden resursseja vuosisadat. Vieläpä orjuuttaneet heitä siirtomaikseen. Nyt sitten syyttävällä sormella torutaan Brasiliaa. Länsimaat kieltävät vaurastumisen kehitysmailta. Se ei vain voi toimia. Kehitysmailla on oikeus vaurastumiseen siinä missä länsimailla.

Länsimaat ovat itsekin tuhonneet metsänsä ja ympäristönsä, vaikkakin Euroopassa on otettu huikeita askelia viime vuosikymmeninä ympäristön hyväksi. Luonto joutuu yleensä kärsimään rikastumisen edessä, niin kehitysmaissakin, joiden ongelma on vielä se, että vaurastumiseen pääsee käsiksi korruption yms. takia harvempi kuin länsimaissa. Apua vaurastumiseen löytyy kotimaassa Sortterilta.

Mikä sitten ratkaisuksi tähän ristiriitaan? Ainakaan se ei maailmaa pelasta, jos brasilialaisia tuotteita ei osteta? Ympäri maailmaa raahataan tuotteita länsimaihin, mutta sen tuomasta saastuttamisesta ei ole kukaan kiinnostunut. Sitä paitsi tällainen boikotti yleensä unohtuu yhtä nopeasti kuin on alkanutkin. Jo nyt sademetsien pelastamisen into on laantunut alun innostuksen jälkeen.

Ja miksi kukaan ei muista muita sademetsiä? Moottorisaha laulaa ja metsät palavat niin Afrikassa kuin Aasiassa. Siperian metsistä edes vielä mainitsematta. Ja missä ovat ne Euroopan metsät? Ai niin. Ne tuhottiin jo satoja vuosia sitten vaurastumisen tähden.

Kommentit

Suositut tekstit