Katsottua: The People vs. O.J.Simpson: Syyllinen käveli vapaaksi

Amerikkalaisen urheilijan ja näyttelijän O.J.Simpsonin oikeudenkäynti oli 90-luvun puolivälissä mediatapahtuma vailla vertaa. Samanlaista ei ole nähty sitä ennen eikä sen jälkeen. Jostain syystä meillä näkyi silloin telkkarissa amerikkalainen NBC-kanava ilmaiseksi ja siellä sitä oikeudenkäyntiä riitti päivästä toiseen. Väsymykseen asti.

Niinpä suhtauduin epäilyksellä, kun katsoin aiheesta tehdyn sarjan. Että mitä uutta tähän saagaan on saatu. Onneksi paljonkin. Vuosisadan oikeudenkäynti on saanut hyvin tehdyn sarjan kuvastamaan tapahtumia lukuisten rahastusmielessä tehtyhen kirjojen ja elokuvien lisäksi.

Tähtinäyttelijöillä miehitetty sarja lepää hyvien näyttelijöiden varassa. Cuba Gooding Jr. on tehnyt O.J.Simpsonista hermoheikon hahmon, joka ei ilmeisesti hyväksy syyllisyyttään tai sivuuttaa sen.

Siitä pääsemmekin itse kysymykseen. Tappoiko O.J. ex-vaimonsa ja tämän ystävän? Kaikkien todisteiden valossa kyllä. Usan käsittämätön valamiesjärjestelmä vapauttaa ilmiselviä syyllisiä, jos kunnon asianajajat osaavat kääntää huomion todisteista. Toisaalta myös syyttömiä joutuu vankilaan. O.J.:n tapauksessa käytettiin rotukorttia, vaikka miljonääri-O.J:llä ei ollut mitään tekemistä poliisien ahdistelemien slummien mustien kanssa.

Voisiko Simpsonin kaltainen oikeudenkäynti vielä toistua? Varmasti, jos riittävän tunnettu ihminen on syytettynä. Ja varsinkin jos siihen liittyy muitakin jännitteitä, kuten Simpsonin tapauksessa roturistiriidat. Rikoksista uutisoidaan muutenkin nykyisin massiivisemmin kuin 90-luvulla. Lisäksi kuvioihin on tullut netti ja sen keskustelupalstat. Rikos kiinnostaa aina.

O.J.:lle heilahti myös häkki lopulta, joskin vain varsin nolosta omien muistoesineiden varkaudesta Las Vegasissa. Nyt mies on jälleen vapaana. Kuvista päätellen ei kovin onnellisena, vaikka näin väittääkin. 

Kommentit

Suositut tekstit