Luettua: Arthur Miller: Poltinmerkki: Keskiluokkainen mies nousee antisemitistejä vastaan

Arthur Miller tunnetaan näytelmäkirjailijana, mutta hän kirjoitti myös romaaneja. Poltinmerkki, alkuperäiskielellä Focus on vuodelta 1945 eli aivan Millerin uran alkuvaiheilta. Sen teemana on antisemitismi. Aihe, joka oli kirjan ilmestyessä ajankohtainen ja on yhä tänä päivänä.

Miller oli itse juutalainen ja koki aiheen luonnollisesti itselleen tärkeäksi. Itse en ole antisemitismiä koskaan ymmärtänyt. Juutalaisethan ovat aina pärjänneet maailmassa ajojahdista huolimatta ja ennen elivät vieläpä aika omissa oloissaan. Mutta ehkä se menestys on herättänyt sitä vihaa.

Itselleni tuli hieman yllätyksenä, että Yhdysvalloissa on ollut noinkin suurta antisemitististä toimintaa, kun kirja antaa ymmärtää. Eli ei maa ole ollut mikään kansojen sulatusuuni vielä 1940-luvulla. Ironista sinänsä, sillä samaan aikaan Usan armeijan joukot vapauttivat juutalaisia keskitysleireistä Euroopassa.

Kirjan päähenkilö Lawrewce Newman on keski-ikäinen New Yorkissa toimiston henkilöstöpäällikkönä toimiva mies, joka asuu äitinsä kanssa. Ensimmäisen maailmansodan veteraani. Hänen maailmansa mullistuu vuosikymmenien uskollisen palveluksen jälkeen, kun hänet syrjäytetään nuoremman toimesta työpaikallaan. Newman päättää irtisanoa itsensä nöyryytettynä.

Vieläkin suurempaa traumaa hän kokee, kun hankittuaan silmälasit häntä luullaan juutalaiseksi. Tämä tietysti risoo tätä periamerikkalaista hahmoa.Onhan hänen sukujuurensa 1840-luvun Englannista. Eihän hän nyt juutalainen ole. Hän ajautuu nukkumalähiössään kylmään sotaan, joka muuttuu oikeaksi sodaksi.

Lopulta hänen roskiksiaan kaadetaan ja osallistuttuaan juutalaisvastaisten ralliin hänet piestään ja hän kohtaa antisemistit vielä toisenkin kerran oikean juutalaisen, naapurinsa kauppias Finkesteinin kanssa. Antisemistien lähtiessä käpälämäkeen.

Kirjaan liittyy myös Newmanin rakkaustarina Gertrude-nimisen naisen kanssa, joka kannustaa Newmania mukaan juutalaisvastaisten toimintaan, siihen pahamaineiseen ralliinkin. Gertrude epäilee juutalaisvastaisten ottavan maan haltuunsa sodan jälkeen. Nainen kuitenkin jätti miehen oman onnensa nojaan antisemististien hyökätessä. Ironista jälleen, Gertrudea pidettiin juutalaisena. Ja että antisemistit pitivät itseään kunnon kristittyinä.

Lopussa Newman miehistyy ja marssii poliisien puheille, ottaen kantaa juutalaisten puolesta. Petollinen nainenkin saa mennä. Tarina ei kerro, tekivätkö poliisit sitten mitään.

Poltinmerkki ei välttämättä ole mikään romaanitaiteen mestariteos. Tämäkin suomennos on vuodelta 1960. Sinänsä Elvi Sinervon suomennus on pitänyt aikaa. Kirjalla on arvonsa aikansa kuvana ja antisemitistisen maailman kuvaajana. Lisäksi New Yorkin kuvaus on todella elävää. Voi kuvitella helposti olevansa 1940-luvun New Yorkissa.

Ja kyllähän Poltinmerkin touhu on voimissaan tänä päivänä, kun kulttuurien vastakkainasettelu on kasvamaan päin. Antisemitismikin nostaa jälleen päätään Euroopassa. Usasta en tiedä. Juutalaisten ystävät ovat vähissä, sillä Israelin toimet Palestiinassa ovat rokottaneet juutalaisiin kohdistuvia sympatioita.


Kommentit

Suositut tekstit