Katsottua: Logged in: Suomalaisten nuorten miesten uhoa ei tullutkaan

Kuva:Yle
Katsoin dokumenttisarjan Logged in. Sarja kertoo enemmän tai vähemmän syrjäytyneistä suomalaisista nuorista miehistä, jotka täyttävät tyhjiötä elämässään pelaamalla netissä muiden kanssa.

Minä en pelaamisesta mitään tiedä, mutta pelaamalla he ilmeisesti saavat onnistumisen kokemuksia ja sitä yhteisöllisyyttä. Tosielämän hylkiö voi olla netissä tovereidensa silmissä sankari kiiltävässä haarniskassaan.

Yksi kaveri sanoi suoraan, ettei poistu kotoaankaan kuin pakon edessä, jotta korvaukset pyörivät. Kaikkia yhdistivät syrjäytyminen normaalielämistä ja tuilla eläminen. Osa ei tuntunut edes tilanteestaan kärsivän. Pojat vain päättivät eristäytyä todellisuudesta.

Ihme, jos näitä kavereita jotkin feministit jaksavat vielä sättiä kaiken pahan aluksi ja juureksi kuten muita suomalaisia miehiä. Periaatteessa osalla näistä pojista ei ole mitään tulevaisuutta, jos tulevaisuudella ajatellaan normaalia työ- ja arkielämää. Mutta turha joillekin feministeille on mitään tilastoa suomalaisen miehen alasajosta esitellä.

Jotain ironista tässä suomalaisen miehen alasajossa on. Poikia paapoo äidit tai sossut, jotka ovat naisia. He jäävät ikäänkuin ikuisiksi pojiksi, eivätkä kasva miehiksi, joka on tehtykin vaikeaksi, kun lain mukaan isääkään ei saa sanoa enää isäksi.

Tosin eipä suomalainen mies kai saisi enää olla pelkkä leiväntuojakaan. Sekin on väärin. En ihmettele, jos nämä pojat ovat pyörällä päästään ja toteavat, että kotiinjääminen on viisainta. Saattaisin ehkä itsekin toimia niin, jos se olisi vain minulle mahdollista. Useimmiten ympäröivä maailma tuo pettymystä näillekin pojille.

Poikien elämää on helppo kauhistella, mutta eivät kaikki heistä kokeneet elämäänsä hirvittäväksi. Yksikin totesi, ettei hänellä ole mitään kiinnostusta olla edes mukana tässä oravanpyörässä, joka vain vie kaiken ja sylkäisee sitten ulos. Hän totesi vain, että paremminkin voisi mennä tai sitten huonommin.

Ilmiö ei ole mikään uusi länsimaissa. Japanissa on paljon kanssa poikia, jotka ovat päättäneet eristäytyä yhteiskunnasta. Syynä lienee se, ettei kaikki pojat tunne pärjäävänsä maailmassa, joka yhä vaatii pojilta suurempaa menestymisen pakkoa, mutta reunaehdot sille ovat aina vain tiukemmat.

Hyvä, että Yle on tällaisen dokumenttisarjan julkaissut ihan oikeasta yhteiskunnallisesta ongelmasta kaiken maailman pillupäiväkirjojen lomaan.

Kommentit

Suositut tekstit