Minkä patsaan kaataisit?

Joskus aikoinaan jo edesmennyt monilahjakas musta muusikko Prince piirrätytti poskeensa sanan slave eli orja. Silloin tuolle 90-luvulla naureskeltiin, että mikä orja tuo Prince on kun on miljonääri. No nyt ajat ovat erilaiset. Princekään ei olisi enää levy-yhtiön orja, mitä hän tuolloin orjalla tarkoitti, sillä harvat ostavat enää edes levyjä.

Usassa orjanomistajana tunnetut historian hahmot ovat saaneet nyt kyytiä, enkä tiedä, kaipaanko edes heidän patsaitaan. Usan historia on ongelmallinen orjuuden suhteen. Kansakunnan isät kun omistivat monet orjia.

Kaikenlaisia rikoksia on tehty ihmiskuntaa vastaan maassa jo toisessakin. Ainoastaan selkeästi sodan hävinneet maat, kuten Saksa ja Italia sekä Japani tuskin muistelevat patsaillaan sodan ajan johtajiaan. Francon patsaita on Espanjassa poistettu vastan hiljan. Venäjällä taitaa edelleenkin olla Stalinin tai Leninin patsaita. Ainakin Valko-Venäjällä.

Tarkkoja jos ollaan, niin on suomalaisia rahdattu myös orjiksi muualle. Joskaan ei yhtä teollisessa mittakaavassa kuin Usan rahdattiin orjia aikoinaan. Melkein kaikki köyhät olivat enemmän tai vähemmän orjia ennen, vaikka heillä teoriassa olisi ollut vapaus. Niin ja Suomessa kaupattiin vielä 20-luvulla sairaita, vammaisia ja lapsia heistä vähiten kunnalta maksavalle huutolaisiksi. Varsinkin lapsilla teetettiin orjan lailla töitä.

Mutta mietitään, onko Suomessa ongelmaisia patsaita. Vasemmistonuoret ehdottivat Mannerheimin patsaan siirtoa Helsingin keskustasta. Kansa pöyristyi. Moni on unohtanut, että Mannerheim, jos ei aivan yllyttänyt punaisten teurastukseen sisällissodan jälkeen, niin ei hän sitä topakasti torjunutkaan.

Neuvostoliiton henkitoreissaan lahjoittamasta maailmanrauhapatsaasta on myös haluttu eroon. Siellä sekin yhä seisoo. Lenininpuistokin on yhä Lenininpuisto. Se tosin saattaa vielä saada uuden nimen. Lehtimiesten aikoinaan humalapäissään Neekerisaareksi nimeämä virkistyssaari sai jo uuden nimen. Jos joku ei tiedä, lehtimiehiä kutsuttiin ennen lehtineekereiksi.

Suomalaiseen kulttuuriin ei oikein kuulu patsaiden kaatelu. Eniten niitä turmelevat pulut kakallaan. Havis Amanda on kokenut kovimpia ja sekin humalaisten urheilufanien käsittelyssä. Jungnerin ja kumppanit taisivat myös tervata maailmanrauhapatsaan aikoinaan.

Nykypatsaita olisi vaikea turmellakaan, sillä eiväthän ne edes esitä kohdettaan. Jonkun korkkiruuvin näköisen patsaan turmelemisesta ei tulisi hyvä olo. Suomessa patsaita tehdään muutenkin maltillisesti. Aika paljon täytyy tehdä ennen kuin patsas irtoaa.

Sotasankaritkin saavat sotia kauan ennen kuin saavat patsaan. Vielä vähemmän patsaita tehtäisiin kiistanalaisille henkilöille. Mutta eivät ne tietysti muuallakaan maailmassa olleet kiistanalaisia silloin patsaat on tehty.

Kommentit

Suositut tekstit