Haluatko sometähdeksi? Antaisitko kaiken itsestäsi ilmaiseksi?

Joskus 20 vuotta sitten ei olisi ikinä uskonut, millaiseksi tämä somemaailma muodostuu. Blogitkin alkavat olla menneen talven lumia ja ihmiset latailevat kuvia Instagramiin, vloggaavat yms. Sitten on kaiken maailman tiktokeja ja yms., joista en ymmärrä tuon taivaallista.

Itsekin "huoraan" useammalla alustalla. Alussa some oli mielestäni hieno ilmiö, mutta niin kuin kaikessa, jossain vaiheessa tulee lieveilmiöitä. Yksi suurimmista on mielestäni ihmisten aggressiivisuus somessa nykyisin.

Tilit minulla löytyvät täältä, Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja LinkedInistä. LinkedIn on ehkä minusta hyödyttömin ja käyn siellä harvoin. Siellä vain ihmiset kehuvat menestystään työmarkkinoilla.
Facebook on lähinnä oikeiden ystävien kanssa viestittelyyn ja riitelyyn. Instagramia käytän harvakseltaan samoin kuin Twitteriä.

Seuraajia minulla ei ole missään tolkuttomasti. Osittain se on hyväkin, en jaksaisi kytätä jatkuvasti, onko joku nyt missä haukkumassa tai ei. Joskus olen harkinnut oman Youtube-kanavan hommaamista, mutta kynnys on ollut toistaiseksi liian korkea. Itseni livenä laittamiseen en ole oikein valmis.

Kun tätä blogiakin olen kirjoittanut jo kohta 14  vuotta niin tuskin tällä rikastumaan pääsen. Jotain olen tienannutkin. Päälle 40-vuotias mies ei taida vain olla se, jota yritykset hakevat yhteistyökumppanikseen. Ikään kuin he eivät ostaisi mitään. Mutta aina saa tarjota kaikkea ja muistakaa seurata tilejäni. Heh.

Katsoin dokumentin somevaikuttamisesta telkkarista. Nykyään kuulemma Hollywoodissa ei enää haluta näyttelijäksi vaan somejulkkikseksi. Somejätithän ovat sinänsä armottomia. Nehän käytännössä valitsevat algoritmeillään vai mitä ne nyt ovat, kenet ne nostavat ihmisten näkyville. Jos sinua ei pidetä tarvittavan seksikäänä tai kiinnostavana, niin sivuun jäät, vaikka postailisit kuinka raivokkaasti.

Ja sitten se, kannattaako kaikkea kertoa somessa. Itse olen ollut turhankin avoin. En tosin ihan kaikkea ole sentään kirjoittanut. Esimerkiksi läheisiäni en somesekoiluihini sotke mukaan. Kuviakin lisäilen harvakseltaan edes itsestäni.

Dokumentissa muuten totesivat, että somemaailmaa ja oikeaa elämää on vaikea enää erottaa toisistaan. Se on totta. Kerran kun lähdet somemaailmaan avaamaan itseäsi, siitä on vaikea päästä irti. Varsinkin kun ihmiskontaktit oikeassa elämässä ovat vähenemään päin. Itse tosin en kerjää keneltäkään myötätuntoa ja tykkäyksiä väkisin.

Sometähdet ovat niitä järkeviä ihmisiä. He ottavat rahaa siitä, että laittavat itsensä likoon somessa. Me monet muuthan annamme kaiken itsestämme melkein ilmaiseksi.

Kommentit

  1. Tuo loppulause on osuva (toki muutkin lauseet). Kyllä laadukkaasta sisällöntuotannosta ja näkyvyydestä pitäisikin jonkun maksaa.

    Kun ei bloggaa omalla nimellä eikä ole liittänyt blogia instaan, saa olla monelta lieveilmiöltä rauhassa. Mutta asialla toki on kääntöpuolensa. Kirjottaisinko työkseni jotain muuta tai enemmän, jollen piiloutuisi anonymiteetin taakse?

    Minusta on surullista, että monet lukijat valitsevat nykyisin mieluummin Instan kuin blogin seuraamisen. Eihän Instagram ole koskaan sama asia, mutta ehkei moni jaksa lukea (pitkiä) tekstejä pitkään. Mieluummin kuvia ja reaaliaikaista vuorovaikutusta. Tähän loppuun voisi kalkkiksena heittää ikivihreän: oi aikoja, oi tapoja. Kääriydyn samalla pergamenttiin sulkakynän kanssa.

    Kai muuten itsekin voi ehdottaa yrityksille kaupallista yhteistyötä? Totta, että miesten blogeissa ei yhteistyötä näe yhtä usein kuin naisten.

    VastaaPoista
  2. Se insta on päivän sana. Harvoin sinne kukaan kirjoittaa edes muuta kuin jotain kliseistä hölynpölyä. Mutta jos on julkkis kautta kaunis nainen, niin tykkäyksiä tulee. Mullakin blogien pituudet minimissä, kun ajattelen, ettei ihmiset jaksa lukea. Hyvä idea, tuo että ehdottaa itsekin jotain.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit