Totuuden hetket, tosiaan


Televisiossa pyörii ilmeisesti sellainen tekele kuin Totuuden hetki. Edes minä en ole tuota kotimaista versiota suostunut katsomaan, mutta jenkkiversiota katsoin sen verran, että tiedän, mistä on kyse. Tuossa tosi-tv-ohjelmassa ihmisiltä kysytään heidän elämästään "salaisuuksia" ja valheenpaljastuskone mittaa, puhuuko henkilö totta tietenkin paikalla oleville läheisilleen. Läheisten loukkaaminen on 50 000 euron arvoista.


Ohjelma perustuu tosiasiassa valheelle, sillä mitään luotettavia valheenpaljastuskoneita ei ole, vaikka niihin ikävä kyllä huuhaarahastuksen kultamaassa Yhdysvalloissa uskotaan. Ohjelma on sikäli huvittava Suomen oloissa, koska Suomessa ei ole koskaan saanut sanoa totuuksia, vaan mennä kulloisenkin virtauksen mukaan.



Ihmettelen syvästi, että Suomestakin voi löytyä ihmisiä kyseiseen ohjelmaan osallistumaan. Yksi suurimpia valheita on suomalaisten rehellisyys. Jos ihmisten mielestä on helpompaa mennä televisioon kertomaan pettäneensä kumppaniaan, kun kotona kahden kesken, on jotain pahasti vialla, varsinkin kun kumppani istuu ohjelman katsomossa.


Joku sai mielestäni ansaitusti potkut töistään, kun kertoi tuossa tekeleessä varastaneensa työpaikaltaan. Sitä tosin tekee jokainen, mutta eipä firma voi rakentaa itselleen mainetta yrityksenä, josta työntekijät voivat pölliä, mitä lystäävät.


Ehdotan nyt spin-off-sarjaa. Totuuden hetki: Eduskunta. Siellä sitä riittäisi valhetta paljastettavaksi, vaikka valehtelua eduskunnassa kutsutaankin kas kuinkaan muunnelluksi totuudeksi. Valehtelu-sanaa kun ei saa käyttää.


Eduskunnassa sitä sattuu ja tapahtuu muutenkin. Ennen romaneja pidettiin niinä nuorina eläkeläisinä, mutta kuinkas ollakaan Janina Andersson on jäämässä "sopeutumiseläkkeelle" hädin tuskin neljäkymppisenä kunhan nykyinen vaalikausi saadaan pois alta. Töihinkin hän menisi, jos "löytää jotain kivaa". Meidän alamaisten on taas raadettava hamaan loppuun asti, ilman muhkeita sopeutumiseläkkeitä. Hulluinta on, että nämä eduskunnan eläkeläiset puuhaavat yhä politiikassa kunnissa ja mikäs olisi puuhatessa, kun ei tarvitse töihin mennä.



Anderssonin ryhmätoveri Jyrki Kasvi puolestaan ei suostu paljastamaan oikeudenkaan edessä niiden naisten nimiä, jotka syyttivät mieskansanedustajia ahdistelusta. Jos syyttää toista, pitäisi olla rohkeutta tulla esiin. Sillä jos ahdistelua on tapahtunut, niin julkinen tuomio viimeistään murskaa ahdistelijoiden uran.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Internetin kantamuoto kehitettiin 40 vuotta sitten ja kuinkas ollakaan yhteys kaatui kesken. Se ei tänä päivänäkään ole harvinaista. Silti internet on matkapuhelimen jälkeen merkittävin viestintäkeksintömme. Itse sain ensi kosketuksen internetiin joskus 90-luvun lopulla työkkärin koneella. Kohtaaminen oli varovaisen kunnioittava. Ajattelin, etten minä tuollaisilla neteillä tee mitään, mutta kuinkas kävi tässäkin tapauksessa. Ja onhan netti kehittynyt niistä kankeista ja hitaista sivuista ihan toisiin sfääreihin aidosti vuorovaikutteiseksi mediaksi.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Helvetin Halloween. Miksi suomalaisten täytyy kopioida tälläisiä naurettavia juhlia naamareineen, kun olisi omaakin perinnettä vaalittavaksi. Epäilen, että vielä jonain päivänä vietämme amerikkalaista kiitospäiväjuhlaa.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------


Tässä lähestyvän pikkujoulukauden kunniaksi Portsarin elämää.





Kommentit