Kirja-arvostelu: Veera Jääskeläinen - Rouva diktaattori: Naisia itsevaltiaiden rinnalla

 

Veera Jääskeläisen diktaattorien puolisoiden elämästä kirjoittama Riuva Diktaattori on perusteellinen kirja. 

Se on malttanut olla ottamatta liikaa diktaattorien puolisoita kirjaan, se keskittyy vain jokuseen tarkemmin. Tosin afrikkalaisten lukuisten diktaattoreiden puolisioista ei löydy juuri mitään, mutta muualta maailmasta kyllä. Itse olisin kaivannut myös Putinin ex-vaimon tarinaa.

Pikkupoikana 1980-luvulla ihmeteltiin Imelda Marcosin kenkien määrää uutisissa. Hän oli miehineen saanut vihdoinkin lähtöpassit. Ja niitä kenkiä olikin yli tuhat paria. Tosin Filippiinien diktaattorin Ferdinand Marcos puolisoineen ryösti kansaltaan paljon muutakin. 

Pariskunnan poika on tosin nykyään Filippiinien presidentti, joten turha ihmetellä, miksi jotkut ihailevat nykyään Staliniakin. Diktaattoreihin liittyy tietty nostalgia kurista ja järjestyksestä, joita moni kaipaa. Ja tietenkin vain silloin, jos tottelet itse mitä diktaattorit käskevät ja kulloinkin saavat päähänsä.

Kirjassa mainitut puolisot ovat niitä vaikutusvaltaisimpia. Mitäpä mielenkiintoista olisi seinään sulautuvassa puolisossa.  Jopa oikeasti vallankahvassakin heistä oli jo osa vanhan ja sairaan miehensä rinnalla, kuten Imeldan ja Isabel Peronin kohdalla kävi. 

Samalla he ovat kuitenkin sukupuolensa uhreja, sillä naisdiktaattoreita ei ole. Totalitarismi on miesten maailma ja puolison tehtävänä on inhimmillistä raakaa hallintoa. Monet he ovat maista, joissa ei tasa-arvoa tunneta.

Kirja perustuu muuten samannimiseen podacastiin ja ehkä siksi jäin kaipaamaan vähän enemmän väliotsikointia, sillä lukumassa on nykyihmisen kärsivällisyydelle jo kohttuullisen suuri.

Yllättävän moni kirjan sankarittarista ei edes kieli pitkällä pyrkinyt mahtimiehen vaimoksi vaan saattoi joutua puolivahingossakin, kuten Stalinin traaginen puoliso Nadezda Allilujeva, joka päätti omat päivänsä. Imelda Marcos ja Asma al-Assad sen sijaan ylistävät puolisoittan yhäkin. Myös Isabel Peron on yhä elossa. 

Varsinaisesta rakkaudesta ei tainnut olla heillä kyseessä ainakaan alussa kenellekään. Mikään ressukka heistä ei varsinaisesti ollut kukaan vaan heistä kasvoi miehensä rinnalla tai siitäkin huolimatta kovia vallankäyttäjiä ja ylellisen elämän ystäviä. Varsinaisia feministejä heistä ei kuitenkaan saa tehtyä.

Kommentit