Kirja-arvio: Timo Hännikäinen - Ilman: Kirja, joka teki runkkareistakin ihmisen

 


 

 

Timo Hännikäisen Ilman-esseekokoelma herätti ison kohun ilmestyessään 2009. Tuolloin miesten seksittömyydestä ei ollut paljoakaan puhuttu. 

Se oli sekä häpeä että tabu miehille itselleen, jos eivät saaneet naista tai edes seksiä. Yhteiskuntamme kun edellyttää pariutumista ja ennen kaikkea seksin harrastamista. Kukaan ei siitä julkisesti halunnut mekkalaa pitää, vaikka kavereiden kesken olisi vitsailtukin asialle. Nythän seksikeskustelu on muuten vapautunut, mutta heteromiesten osalta ei. Heitä sitovat edelleen vanhan ajan lait.

Tuolloin kirja ei minua kiinnostanut kun seksiä riitti vielä tuolloin. Sen jälkeen onkin sitten ollut "kuivia kausia". Nykyään seksi ei juuri merkitse minulle paljoa. En tiedä onko ikä tehnyt tehtävänsä vai huonot elämäntavat vieneet libidon.

Nythän asiasta puhutaan paljon ja kirjakin näytti kirjastossakin olevan tiuhaan lainassa. Puhutaan incel-miehistä, jotka vihaavat naisia, koska eivät saa seksiä. Muutenkin aihe on koko ajan pinnalla. Tänä päivänä olisi kiinnostavampaa jo kuulla heteronaisten seksittömyydestä tai vaikka homomiesten. Heteromiesten seksin vähyydestä kun todellakin puhutaan, vaikka mikään muu ei muutukaan. 

Ilman-kirjaa syytettiin muistaakseni naisvihamieliseksi. En oikein pysty näkemään näin asiaa. Se on toki kirjoitettu seksinpuutteesta kärsivän yksinäisen heteromiehen näkökulmasta, mutta Hännikäisen käsitys parisuhteista ja seksistä on jopa romanttinen.

Kirja on enemmän kiukkua naiset ja seksin vievän heteromiesten aatelia vastaan, jotka eivät jätä naisia vähemmän komeille uroksille. Toki se on myös kiukkua seksiä säännösteleviä naisia kohtaan. 

Totta kai naiset tietävät, että ihmissuhdemarkkinoilla heillä on kaikki valttikortit käsissään, niinkuin on vielä enemmän tänä päivänä, kun kaikki kritiikki naisia kohtaan on naisvihaa. Minuakin on solvattu niin inceliksi kuin naisvihamieliseksi, kun olen näistä tasa-arvoasioista kirjoitellut.

Hännikäinen ei kuitenkaan roiski pelkästään tunnekuohussa. Hänellä on todella laaja kirjasivistys tämän kirjan perusteella. Sopii ihmetellä, miksi hän ei ole naisia saanut kuin satunnaisesti. Tosin tässä lukemassani vuoden 2019 painoksessa hän kertoo seksiä riittäneen pari vuotta krijan ilmestymisen jälkeen. Julkisuus kun tuo miehelle seksiä aina, negatiivinenkin julkisuus.

Kirjalla on ollut iso merkitys. Se antoi miesoletetuille, ujoille, sosiaalisesti rajoittuneille miesrunkkareille kasvot ja oikeutuksen kertoa häpeästä ja ahdistuksestaan ilman seksiä ja läheisyyttä.

Kommentit

Suositut tekstit