Mistä syntyy hyvinvointi?


En yleensä ole lisännyt suoraan saamiani tiedotteita blogiini, mutta tämä vaikutti mielenkiintoiselta. Ihmisten hyvinvointi syntyy tai laskee tutuista asioista, vaikka muuta yritetään välillä väittääkin. Tai sitten ihmiset ajattelevat toisin kuin tekevät. Vaikka tämä tutkimus on pääkaupunkiseudulta, uskoisin, että samat asiat ovat ihmisten mielissä muuallakin Suomessa.


Tutkimus on tehty Soccassa - Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskuksessa - vuosina 2008-2009 tehdyllä laajalla hyvinvointitutkimuksella. Tutkimus pureutuu asukkaiden oman kokemuksen selvittämiseen tilastotietojen sijasta.



Hyvinvointia ihmissuhteista ja luonnosta


Kyselytutkimuksen tulosten perusteella arjen hyvinvointia lisäävät tavaran ja hankintojen sijaan ihmissuhteet, kaupunkiluonto, kiireettömyys ja viihtyisä asuminen. Hyvinvointia lisäävät myös oikeat, riittävät ja läheltä löytyvät palvelut. Vuoden kohokohdat liittyivät perheisiin ja läheisiin, esimerkiksi lapsen syntymä tai seurustelukumppanin löytyminen. Arjen harmeja ja arkipäivän hyvinvointia vähentäviä tekijöitä puolestaan ovat asumisen ja elämisen kalleus, epäsiistiys ja ilkivalta.



Valtaosa tyytyväisiä, mutta stressi vaivaa

Fyysinen terveydentila koettiin usein hyväksi tai melko hyväksi. Vastaajista 75 % on elämäänsä tyytyväinen ja suhtautuu tulevaisuuteen toiveikkaasti, mutta samalla stressiä kokee 24 %, huolestuneisuutta 15 %, masentuneisuutta 9 % ja yksinäisyyttä 8 % vastaajista.  Nuorten kokemien negatiivisten mielialojen yleisyys korostuu muuhun väestöön nähden.



Nuoria huolettaa opiskelu- ja työpaikan saaminen


Haastatteluilla kerätty aineisto paljastaa nuorten ongelmien yleisyyden. Suurin osa haastatelluista nuorista koki esimerkiksi kilpailun opiskelu- ja työpaikoista kovaksi ja mielenterveyspalvelut riittämättömiksi. Hyvät ihmissuhteet ja mielekäs tekeminen koetaan arjen voimavaroiksi. Yksilöllistä, kattavaa ja nopeaa tukea elämän haasteisiin ja vaikeisiin elämäntilanteisiin kaipaa kuitenkin moni.



Matalan kynnyksen kokoontumispaikkoja ja mielekästä tekemistä

Ihmissuhteissa ja osallisuudessa on voimaa, joka kannattaa arjessa. Kunnat voisivat tukea nuoria ja myös muitakin asukkaita tarjoamalla matalan kynnyksen edullisia tai ilmaisia harrastus- ja kokoontumispaikkoja. Voimaannuttavia kokemuksia tarjoaisi myös työpajatoiminta ja muu mielekäs tekeminen, jonka suunnitteluun nuoret voivat itse osallistua.

 

Kommentit

Suositut postaukset