Suokaa rauha patsaille!
Neuvostoliitto lahjoitti ennen hajoamistaan Helsingille Maailman rauha -patsaan vuonna 1990. Patsaan nimi on ironinen, sillä rauhassa patsas ei ole saanut olla. Mikael Jungner kumppaneineen tervasi patsaan miltei tuoreltaan ja aivan hiljattain joku yritti räjäyttää patsasta kaasupulloilla.
Joku voisi luulla, että minä, jos joku haluaisi kaikki patsaat maan tasalle. Mutta näin ei ole. Joillekin ihmisille patsaat kuvastavat sortoa ja epäoikeudenmukaisuutta, mutta minusta juuri siksi patsaat täytyisi säilyttää. Että muistettaisiin, mitä on joskus ollut. Kirjat häviävät arkikäytöstä pian, mutta jos patsas säilytetään, muistavat ihmiset historiaa aivan eri tavalla. Jos vain tietävät, ketä tai mitä, tai miksi patsas jotain esittää.
Politiikkaan tai historian vääryyksiin liittyvät patsaat ovat tunteiden herättäjiä. Entisen Neuvostoliiton maista on Leninin patsaat kaadettu. Ja jos Leninin patsaita vielä löytyy, niin Stalinin tuskin. Tallinnassa seissyt soturin patsaan siirto käynnisti jopa näennäisenä syynä mellakat Tallinnassa.
Suomessa kovinta kyytiä on saanut juuri Maailman rauha -patsas. Muut ovat saaneet olla verrattain rauhassa. Aleksis Kiven patsas ja Havis Amanda ovat suorastaan kansan rakastamia. Kolmen Sepän patsaan tietävät ainakin kaikki.
Mutta löytyy niitä historiallisesti kiistanalaisia patsaita Suomestakin. Mannerheimin patsas Mannerheimintiellä Helsingissä tuskin oli valmistuessaan 60-luvun alussa sellainen koko kansan patsas, mitä se on nyt. Osalle kansasta Mannerheim oli vielä tuolloin sorron vertauskuva.
Suurinta kritiikkiä ovat saaneet modernit patsaat, joista kohdetta ei suoranaisesti tai ollenkaan tunnista. Mutta Suomessa nyt ei mahtipontista patsasta oikein ole osattu tehdäkään. Meillä turha suurellisuus ja poseeraminen on saanut oman sanansakin - patsastelu.
Patsaiden teossa, joskin aiheiltaan yksipuolisesti, ovatkin kunnostautuneet lähinnä totalitääriset valtiot. Poliitikkopatsaat ja voitonpatsaat ovat aina riskikohteita tulevaisuutta ajatelleen, taiteilijat pysyvät suosiossa heitä kauemmin.
Kuva: WikimediaCommons
Kommentit
Lähetä kommentti