Miksi Titanicista tuli legenda?


Titanicin uppoamisesta tulee tässä kuussa kuluneeksi 100 vuotta. Titanicin taru on kestävyydessään hämmästyttävä. Harva laiva on 100 vuotta uppoamisensa jälkeen ykkösuutisia. Titanicin jälkeen on uponnut siviililaivoja, jotka ovat vieneet mukanaan enemmän merenpohjaan ihmisiä, kun Titanicin mukana meni.



Esimerkiksi Estoniasta ei vastaavaa tarua saa koskaan ja Estonian uppoaminen on jäänyt jo ihmisiltä unohduksiin pikkuhiljaa, vaikka aikaa ei ole kulunut edes kahtakymmentä vuotta. Mutta Estonia olikin Itämeren risteilyalus, eikä loistoristeilijä. Estonian mukana upposi tavallisia ihmisiä, ei rikkaita ja kuuluisia. Näin armoton on muistamisen laki.



Mikä on Titanicista tehnyt tarinan, josta on tehty lukemattomia kirjoja ja elokuvia ja jonka kiinnostavuusarvo ei tunnu häviävän. Ensiksikin Titanic upposi neitsytmatkallaan. Se oli täynnä siviilejä, eikä sotilaita. Uponneita sotalaivoja kun maailman meret ovat täynnä. Titanicin matkustajina oli rikkaita ja kuuluisia, mutta myös parempaa elämää Amerikasta etsiviä köyhiä siirtolaisia.



Elettiin myös aikaa, jolloin kunnia oli tärkeää, miehistö uhrasi oman henkensä pelastaakseen naiset ja lapset. Elettiin myös maailmanlaajuisen tiedonvälityksen alkuhetkiä. Amerikkalaislehdistö oli kuunnellut laivojen sähkötysliikennettä ja sai vihiä heti Titanicin uppoamisesta. Titanic oli ensimmäisiä maailmanlaajuisia uutisia ja oli myös ensimmäisiä kertoja mahdollisuus nopeasti välittää uutisia.



Titanicin jälkeen suuronnettomuuksista on tullut yhteistä omaisuutta. Mikään ei herätä enemmän tunteita, kun onnettomuudesta pelastuneiden haastattelut, joita mediajätit ovat toki heti kärkkymässä missäpäin maailmaa tahansa tänä päivänä. Titanicilta pelastuneiden ei tosin vielä tarvinnut pelätä televisiokameroita. Suuronnettomuuksissa on oltava länsimaisia mukana, koska muuten samaistumista onnettomuuden uhrien kovaan kohtaloon ei tapahdu. Jos laiva uppoaa Afrikassa vailla länsimaalaisia uhreja, tuskin onnettomuusextranumeroita painetaan. Tämäkin on muistamisen kova laki.



Titanicin ollessa kyseessä tarina on muuttunut elämää suuremmaksi, jota tapahtuu kuitenkin harvalle onnettomuudelle. Harva suuronnettomuus ylittää tiedonvälityksen rajan puhtaaseen fiktioon, kuten Titanic on tehnyt. Esimerkiksi Cameronin Titanic-elokuvan rakkaustarina ei olisi todellisuudessa ollut edes mahdollinen 1910-luvun maailmassa. Köyhällä kolmannessa luokassa matkustaneella ei olisi ollut mitään asiaa rakastumaan ykkösluokkaan.



Sen Titanic kuitenkin opetti jo 1910-luvulla, että mikään tekniikka ei loppujen lopuksi mahda luonnonvoimille. Tuolloin 1910-luvulla tekniikan luultiin pelastavan maailman kurjuudelta ja ratkaisevan kaikki ongelmat. Paljon tekniikka on ratkaissutkin, mutta ei kaikkea.



Titanic merkitsi joka tapauksessa vanhan ajan loppua ja uuden alkua. Jo muutaman vuoden päästä alkoi ensimmäinen maailmansota ja mitä sen jälkeen vielä tapahtui, tiedämme kaikki. Viattomuuden aika loppui.

Kommentit

Suositut postaukset