Kirja-arvostelu: Sung-Yoon Lee - Pohjois-Korean prinsessa: Ei mitään uutta kommunistidynastiasta

 

Moni meistä muistaa hysteeriset Pohjois-Korean kansalaiset sen jälkeen kun heidän johtajansa oli kuollut. 

Itkuun yhdistyi yhtä paljon pelkoa kuin aitoa suruakin. Pohjois-Koreassa kulloinkin vallassa oleva Kim on kansalleen Jumala. Se joka näin ei ajattele, joko kuolee tai lähtee gulagiin. Tämä kaikki on aina kiehtonut minua.

Sung-Yoon Leen kirjoittama kirja Pohjois-Korean prinsessa on hämmentävä kirja. 

Sen pitäisi kertoa Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong Unin pikkusiskosta Kim Yo Jongista, mutta tämä Pohjois-Korean kakkosnainen vain vilahtelee silloin tällöin kirjassa. Kirjan nimi voisi viitata enemmän koko Kimien sukuun, sillä heistä tämä kirja kertoo. Kirjassa on vieläpä kiusallisen paljon toistoa.

Ymmärrän toki, että omalaatuisesta kommunistidynastiasta on vaikea saada mistään tietoa. Siitähän he ovat itse pitäneet huolen, surmaten jopa omiaan kuin Antiikin Rooman keisarit konsanaan. Kim Jong Un on surmauttanut yhden veljistään ja setänsä. Sekä tietenkin tuntemattoman määrän kansalaisiaan.

Se kuitenkin tiedetään, että Jong toimii tätä nykyään veljensä eräänlaisena likaisena oikeana kätenä, jonka suusta uhkaukset ja solvaukset lähtevät muualle maailmaan. 

Kai he ovat ajatelleet, että kauniit kasvot auttaisivat asian perille menoa. Julkisuuteen hän tuli Etelä-Korean vuoden 2018 olympialaisissa ja valloittikin ihmiset. Mutta sen jälkeen alkoikin sitten tapahtua ja kauniit kasvot vaihtuivat älykkääseen ja ilmeisen itsestään tietoiseen naiseen.

Jongista saattaa hyvinkin tulla seuraava Pohjois-Korean hallitsija, sillä hänen veljensä on pahasti ylipainoinen ja monisairas, kuten isänsä ja isoisänsäkin. Aasiassa naishallitsijan valtaanpääsy on silti aina pieni ihme. 

Mitään henkilökohtaista tietoa tämä kirja ei tarjoa juurikaan Jongista tai edes hänen veljestään. Kukaan ei edes tiedä varmuudella, onko Jongilla omaa perhettä vai onko hän vain omistautunut veljelleen ja Kimien dynastialle. Edes hänen syntymäajastaan ei ole täyttä varmuutta.

Se tiedetään, että he olivat veljensä kanssa läheisiä jo lapsena ja opiskelivat Sveitsissä. Ja että Jongilla on ainoana pääsy veljensä luo ilman pelkoa teloituksesta tai passituksesta gulagiin, jos sattuu sanomaan jotain väärää. Jong toki esiintyy julkisuudessa veljensä nöyränä apulaisena, eikä esitä todellista valtaansa.

Kirjailija kuitenkin eksyy usein itse Kimeistäkin sättimään Etelä-Koreaa ja jopa Usaa kilteiksi Kimien talutusnuorassa oleviksi hölmöläisiksi, jotka tarjoavat ruoka ja raha-apua vailla vastineita. Hän ei edes pidättele vihaansa Pohjois-Koreaa kohtaan ja objektiviisuudesta ei ole tietoakaan. Toki kirjoittaja on itse syntynyt myös Etelä-Koreassa.

Kirjaa mainostetaan, että siihen on koottu kaikki mahdollinen tieto Kimien perheestä. Jos näin on, tietoa ei todellakaan ole paljon. Saman olisin löytänyt laatulehdistä. Sääli, sillä itseäni Pohjois-Korea ja Kimit kiinnostaisivat paljon.

Kommentit

Suositut tekstit