Minne katosivat viihdeohjelmat?


Jokin aikaa sitten rupattelin erään ex-tv-juontajan kanssa töissä. Ihan mukavia kyllä. Hän kertoi, ettei tv-töitä enää ole luvassa. Telkkariin kun halutaan aivan erilaisia tyyppejä, mitä hän edustaa, eli ei ainakaan trendihomoa.


Homma jäi vaivaamaan minua. Toden totta tv:ssä on tapahtunut mullistuksia, jos otamme vertailukohteeksi sanotaan nyt vaikka 80-luvun. Kari Salmelaisen tai Riitta Väisäsen kaltaisia kotikutoisempia persoonia ei oikein enää näe viihdeohjelmissa. Täytyy olla sellaista väkisintehtyä erikoisuutta. Tai no, Väisänenhän teki paluun Suomi-tv:lle kera vanhan Kymppitonninsa, mutta Suomi-tv:n katsojat taitavat olla vähissä.


Yksi suuri muutos on myös näyttelijöiden esiinmarssi viihdeohjelmiin. Nyt melkein jokainen juontaja tuntuu olevan näyttelijä, jos ei, niin laulajakin kelpaa. Ei näyttelijän koulutuksesta tv-työhön haittaa tietenkään ole, mutta puhtaita juontajia on harvassa. Mikä sitten edes valmistaa pelkäksi juontajaksi on toisen riidan aihe.


Usein valitetaan, että samat naamat ne siellä televisiossa aina on. Näin onkin, sillä osittain jo tuttu juontaja tuo katsojia, sillä samat näyttelijäthän ne elokuvissakin aina ovat. Kyllästymispiste vain tulee vastaan jossain vaiheessa, esim. Mikko Leppilampi tuntuu olevan mukana ohjelmassa kuin ohjelmassa. Vappu Pimiänkään ilmestymisestä ruutuun ei osaa olla yllättynyt, vaikka Vappua jaksankin katsoa huomattavasti paremmin kuin Leppilampea.


Tällä hetkellä ei taida televisiossa edes pyöriä täysin selkeää talk-showta vaan viihdeohjelmat ovat sketsiohjelmien ja talkkareiden välimuotoja. Tv-visailutkin jäivät Megavisan ja Suomen Tietoviisaan kulta-aikoihin 90-luvulle.

Tv-visailuista tuli niistäkin tosi-tv-ohjelmien kaltainen kestoilmiö, mutta niiden valta-aika jäi lyhyemmäksi. Tosi-tv on jyllännyt jo kymmenen vuotta, eikä loppua ole näkyvissä. Mutta toisin kuin ihmisten mieliin syöpyneet tv-visajuontajat tosi-tv-julkkiksista ehdoton valtaosa on jäänyt nopeasti unohduksiin muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.


Kukaan ei kiistä, etteikö kanavia olisi enemmän ja ennen kaikkea etteikö katsojilla olisi enemmän valinnanvaraa kuin menneinä aikoina.  Mikään viihdeohjelma ei (kai) pysty yhdistämään koko kansaa ruudun ääreen kuten Napakymppi tai Kymppitonni 80-luvulla. Tuttu juttu 90-luvulla taisi olla suurten viihdeohjelmien viimeinen henkäys 90-luvulla.


Ehkä suurten viihdeohjelmien aikakin vielä palaa.

Kommentit

Suositut postaukset