Avoin kirje ylioppilaille


Älkää välittäkö, vaikka kaikki väittävät, ettei ylioppilastutkinnolla ole enää merkitystä. On sillä, sinulle itsellesi. Elämä on suorittamisen summa ja jos olet selättänyt ylioppilaskirjoitukset kunnialla, se on saavutus sekin. Vaikka olisit lukiovertailujen huonoimmass lukiossa, ei sillä ole merkitystä. Elämäsi näyttää, mitä sinusta tulee.



Se sinun täytyy muistaa, että ylioppilaana et pääse elämää pakoon. Sinun elämäsi on vasta alussa. Koet monia pettymyksiä, mutta sinun on uskottava, että juuri sinulle kaikki on mahdollista. Minä en sitä ylioppilaana tehnyt ja elämäni on ollut erimuotoista kamppailua, eniten omaa itseäni vastaan. Joten usko itseesi. Kaikki on näin helpompaa.



Sinä olet elänyt varsin erilaista maailmaa kuin minä elin. Sinä olet kasvanut Googlen ja konsolipelien keskellä, siinä missä minulle kirjasto oli vielä tärkein tiedonlähde. Sinun lapsuudessasi Suomi on ollut osa EU-perhettä siinä missä minun lapsuudessani varjeltiin puhumasta Neuvostoliitosta. Kaikki on muuttunut kovin nopeasti.



Se ei ole kuitenkaan muuttunut, että maamme pyörii suorittamisen ja numeroiden perusteella. Vaikka et saanutkaan kuutta ällää, älä masennu. Ne, jotka oikeasti luovat uutta, eivät menesty perinteisissä taidonmittaamiskokeissa. Saatat näyttää kyntesi vaikka missä.



Mikä tärkeintä. Älä masennu, vaikka muut niin haluaisivat. Sinä elät itsellesi ja muita varten.



Suomen opetusjärjestelmä on monella tapaa taantunut. Yliopistotutkinnon voi suorittaa tietämättä minä vuonna Suomi on itsenäistynyt. Toivottavasti sinä sen tiedät. Meidän opetusjärjestelmämme on kuulemma vielä tutkitusti maailman paras. Olen huolissani, mutta en juuri sinusta.



Sillä sinä pärjäät, kunhan uskot niin.



Joudut vielä elämässäsi monien epäoikeudenmukaisuuksien kohteeksi, mutta älä anna niiden lannistaa. Ne kasvattavat sinua, huomaat sen jälkikäteen. Älä kuitenkaan vaivu vihaan ja katkeruuteen, se syö sinua sisältä. Mutta älä anna kenenkään kävellä ylitsesi, se on kaikkein tärkeintä. Sillä jos alistut, saat alistua loppuelämäsi.



Valkolakkisi on valkoinen ja puhdas täytyisi sielusikin olla. Oma sieluni ei ollut enää iloinen valkolakin saadessani, mutta sinun täytyisi olla. Elämäsi on siten paljon helpompaa.



Älä anna koskaan periksi. Ehkä hetkeksi, mutta jatka taistelua. Loppuun asti. Niin minäkin olen tehnyt. Vaikka et aina uskoisi parempaan ja elämään, niin muista, että sinulla on vain yksi elämä. Se sinun täytyy elää, oli se sitten lyhyt tai pitkä.

Kommentit

Suositut tekstit