sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Turhat julkkikset

Tänään se sitten loppuu. Nimittäin Suomen Julkkis Big Brother. Lupaavan alun jälkeen sarja lässähti pian Suomen mittakaavassa isojen julkkisten Frederikin ja Andy McCoyn lähtöjen jälkeen. Sitä ennen oli ehditty marisemaan, ettei siellä Andy ja Reetun lisäksi oikeita julkkiksia ollutkaan.

No, ei kansainvälisissäkään Julkkis Big Brotherissa Madonnaa nähdä, vaan viihdejulkkiksia, joille kaikki julkisuus todellakin on hyvää julkisuutta. Heitä ihmiset useimmiten tarkoittavat puhuessaan turhista julkkiksista.

Työssäni toimittajana olen tavannut sekä niitä oikeita julkkiksia että turhia julkkiksia.

Minusta määre oikea julkkis on ristiriitainen. Oikealla julkkiksella tarkoitettaneen julkkista, jonka kaikki tuntevat. Sellaiset alkavat olla harvassa ja nekin julkkikset jo iäkkäämmän puoleisia. Koko kansan julkkiksia ei oikein enää synny kuin kerran vuosikymmenessä jos sitäkään. Täytyy osoittaa jos kiinnostuneita julkkiksia kohtaan, jos tietää heitä oman kiinnostuneisuusalueensa ulkopuolelta.

Turhaan turhat julkkikset eivät ole olemassa, vaikka kukaan tuskin enää muistaa, mitä mahtoi esimerkiksi tehdä takavuosien julkkis Rachel Kauppila. Turhat julkkikset elävät julkisuudessa ja katoavat sitten. Vain sitkeimmät selviävät.

Turhan julkkiksen ei välttämättä tarvitse tehdä yhtään mitään tai hän on joskus kuulunut julkkisten parempaan kastiin, mutta pudonnut sieltä, eikä enää tee mitään. Eniten he elävät verkko-uutisissa, missä kansa rakastaa sättiä heitä, mitä kummallisemmista asioista he ovat keksineet kertoakaan. Juhlallisemmassa printissä yleensä vakavasti otettava julkkis myy paremmin kuin turha julkkis.

Turhan julkkiksen ja asiallisemman julkkiksen raja-aita on kyllä kaatumaan päin. Monet asiajulkkikset kun avautuvat tragedioistaan ja sairauksistaan tarkoin valituille medioille. He piipahtavat myös yhä useammin erilaisissa viihdeohjelmissa, kunhan formaatti on riittävän kiltti ja katsottu.

Yleensähän asiajulkkikset mielummin puhuvat vain uusimmasta levystään tai kirjastaan. Myös turha julkkis saattaa luulla olevansa jossain vaiheessa vakavasti otettava julkkis, ettei homma menisi liian yksinkertaiseksi. Yhtäkkiä ei sovikaan puhua yksityiselämästään, vaikka on siitä aiemmin avomielisesti avautunut.

Aikanaan joka vuosi valittiin Suomen turhin julkkis. Nyt moista ei ole enää tehty. Ovatkohan jo ihmiset jo turtuneet turhiin julkkiksiin, joita kukaan ei tunne, mutta joita jaksataan ivata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti