torstai 7. marraskuuta 2013

Häpeäsi estää sinua menestymästä

Filosofi Pekka Himasen ja kumppaneiden tulevaisuusraportti vai mikä selonteko olikaan julkistettiin tänään. Suomalaiseen tyyliin sen murskaamista odotettiin innolla. Mitä rahanhukkaa ja turhuutta.

Itse kun en ole raporttia lukenut, enkä todennäköisesti lue, en ota kantaa sen murskaamiseen. Olen lukenut siitä useamman lehtijutun, joten kommentoin niiden pohjalta.

Yksi asia raportissa kiinnitti huomiotani positiivisella tavalla. Himanen otti kantaa suomalaisten häpeän tunteeseen ja siihen, kuinka se estää menestymästä. Ja kuinka Suomessa odotetaan tasapäisyyttä, epäonnistumista odotetaan ja pelätään liikaa.

Itsekin ihmettelen, että kuinka Suomessa ylipäätään on joskus keksitty uusia innovaatioita. Suomessa innovaatioita syntyy yleensä vain nousukaudella, kuten Nokia. Kun menee huonosti, käperrytään itseensä ja keskitytään lyömään alas niitä, jotka keksivät jotain uutta. Pysytään vanhassa, vain se voi säilyttää tuloksen. Sääli.

Mistä tämä perisuomalainen häpeän ja epäonnistumisen pelko sitten johtuu? Kuka tietää. Syvälle se on rakennettu. Suomalainen vetää kännit ja häpeää sitten tekojaan. Mutta kännissä hän vapautuu. Miksi Suomessa ei voi olla vapautunut ja omaperäinen selvinpäin. Sitä ei vain hyväksytä.

Se ei vain käy päinsä, sillä suomalainen uskoo auktoriteetteihin. Vain koulutuksen kautta voi ansaita menestyksen, vain tiettyjen kärsimysten kautta voi ansaita menestyksen. Muuta tietä ei ole. Et saa koskaan menestyä menestymään valittujen ulkopuolelta. Jos sen teet, saat valmistautua siihen, että epäonnistumistasi odotetaan.

Ehkä Himanen on kiinni totuudessa ja häntä sätitään suomalaiskansallisesti, koska hän ei ajattele niin kuin muut.

Itse näen Suomen tulevaisuuden synkkänä, mikäli nykyisestä perusajattelusta ei päästä eroon. Toivon, että Suomi päästäisi irti luovan hullut mielet, eikä takertuisi niihin menestysmalleihin, mitkä ovat olleet olemassa viimeiset onnen 30 vuotta, jotka osoittautuivat valheeksi.

Niillä opeilla ei pärjätä esimerkiksi ihmisen omaan lahjakkuuteen uskovia jenkkejä vastaan. Siellä uskotaan muuhun kuin yhteiskunnan määrittämään hyvyyteen ja pätevyyteen. Suomessa häpeän ja epäonnistumisen pelon voittaminen alkaa kohta olla jo kohtalonkysymys.

2 kommenttia:

  1. Jos haluaa ymmärtää nykyhetkeä täytyy kääntää katse menneisyyteen. Yksi tekijä varmaan on se, että Suomalaiset ovat kauan olleet isompien maiden alla. Ja kansaan on iskostettu herran pelko. Tottelevainen välttää rangaistukset. Ja siitä on sitten tullut tapa, ihmiset eivät halua tehdä virheitä. Jokainen voi tietenkin opetella ajattelemaan eri tavalla, mutta varmaan se on vaikeaa jos yhteiskunnan/yhteisön paine vie toiseen suuntaan.

    VastaaPoista