torstai 27. tammikuuta 2011

Elämäntaiteilijat


Nyt kun olen useamman kuukauden tehnyt hommia eräälle suomalaiselle aikakauslehdelle, on useampikin elämäntaiteilija tullut tutuksi. Eli juuri nämä tyypit, jotka seikkailevat lehdissä ja tv:ssä, vaikka mitään varsinaisesti ei heillä olisi edes työn alla. Näillä julkkiksilla on työn alla elämä. Ja työ on elämä, tai no, elämä on työ.


Minulla ei ole ollut kunnia vielä kovinkaan monta heistä tavata, mutta tietty sisäpiirin juoruja kuulee sitäkin enemmän, vaikka en missään julkkisten sisäpiirissä olekaan. Jassua eli Jasmin Mäntylää kyllä haastattelin, mutta Jassuhan onkin nyttemmin vakavoitunut, eikä häntä voi tähän kategoriaan enää lukea.


Olen pohtinut pienessä päässäni, mikä saa ihmisen haluamaan julkkikseksi hinnalla millä hyvänsä. Osin ihmiset nykäistäänkin julkisuuteen, mutta osa hakeutuu sellaisiin kisoihin ja tv-ohjelmiin, minkä kautta heistä tulee julkkiksia. Tosin harva pysyy julkisuudessa, jos on julkisuudessa ilman sitä loisteliasta uraa taiteen tai politiikan saralla. Mutta jokunen sinnittelee elämäntaiteilijana. Tähän ryhmään voi "tipahtaa" arvostettukin julkkis, mikäli ura lässähtää ja työksi muodostuu haastattelujen antaminen menneestä elämästä.


Jassu kertoi haastattelussa, että hänet julkisuus huumasi, kun ihmiset tunsivat ja olivat kiinnostuneita hänestä. Pian hän kuitenkin huomasi, että juttujen sävy muuttui ikävämmäksi. Näin se vaan yleensä menee. Kun ihminen on tuttu, pelkät kivat kuulumiset eivät riitä, uutinen muuttuu ikäväksi uutiseksi. Mutta mikä on ikävää on toinen juttu. Erot, pettämiset yms. ovat itse asiassa normaalia elämää. En sinänsä näe paheksuttavaa niistä kertomisesta. Jonkun tuska saattaa auttaa jotain toista samanlaisesta tuskasta kärsivää.


Elämäntaiteilijan eli B-luokan julkkiksen ammatti viihdemaailmassa ei ole helppo ammatti. Se on julkisuuden kerjäläisyyttä. Se on vieläpä helvetin aliarvostettu ammatti. Harva ihminen itse kykenisi olemaan jatkuvan huomion kohteena, joko tieten tahtoen, tai tahtomattaan, vieläpä niin, ettei ole suitsutuksen kohteena, kuten useimmat ns. vakavasti otettavat julkkikset. Nämä julkkikset suuttuvat pienestä juorustakin itsestään, vaikka muuten taivaalta sataa mammonaa ja kunniaa.


Kaikki tosin eivät suutu, juttelin vakavasti otettavan julkkiksen Reijo Mäen kanssa ja hän sanoi, ettei hän oletakaan kaikkien otsikoiden olevan kivoja, mikäli itse törttöilee. Kaikki törttöilevät ja eilispäivän otsikko on seuraavana päivänä useimmiten unohdettu. Ainakin mikäli on vilkas uutisaika.


No, ns. A-luokan julkkikset tietty valikoivat julkisuuttaan niin kauan kunnes töppäävät. Skandaalin koittaessa ei Finlandia- tai Jussi-palkinnot suojele. Toisaalta nämä julkkikset avautuvat aivan samoista asioista kun B-julkkiksetkin naistenlehdissä ja muissa yleisesti hyväksytyissä julkaisuissa ja sitä ei kukaan pidä paheksuttavana.


Kummallisia ovat julkisuuden tiet, ei niitä opi koskaan ymmärtämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti