sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Paheksutko Madeleinen tupakointia?

Tässä taannoin kiinnitin huomiota, kun prinsessa Madeleine joutui kohuun kouriin. Sehän on Madeleine-paralle tuttua, mutta tällä kertaa kohuksi riitti paparazzin ottamat kuvat Madeleinesta polttamassa tupakkaa sulhasensa kanssa.

Absurdia kyllä Maddea paheksuttiin tuosta "rikollisesta" teosta. Hänen sanottiin olevan roolimalli nuorille. En vain ymmärrä, mikä on rikos. Tupakointi kun ei ainakaan vielä ole laitonta. Montaa vuosikymmentä siihen ei tosin tule menemään, mikäli merkit pitävät paikkaansa.

En ole oikein koskaan ymmärtänyt tätä roolimalli-ajattelun filosofiaa. Madeleine on vapaa ihminen vapaassa Euroopassa, joten eikö hänellä ole oikeutta tupakoida, kun muillakin on. Miksi ihmisen täytyisi olla roolimalli vain sen takia, että hän on julkisuudessa. Madeleinen tapauksessa vielä täysin tahtomattaan. Minusta lapset saavat väärän käsityksen elämästä, jos he rakentavat omaa itseään imitoimalla jonkun muun elämää.

En myöskään ymmärrä, mikä on se juttu, jollainen ihmisen pitäisi olla. Mikä on se täydellinen ihminen, miksi pitäisi tulla.

Urheilijat kantavat roolimalliudestaan suurimman taakan. Jonkun ihmeellisen ajattelutavan mukaan kuin urheilullinen ihminen on se unelmaihmisen prototyyppi. Miksi urheilijan täytyisi olla sen nuhteettomampi elämäntavoiltaan kuin rokkarin? Näin ihmiset vain ajattelevat. Taiteilija saa elää turmiollisesti, mutta urheilija ei, vaikka moni huippu-urheilija uransa jätettyyään elääkin vähemmän terveellisemmin.

Pyöräilijä Lance Amstrong tunnusti hiljattain saavuttaneensa kaikki merkittävimmät urheilusaavutuksensa dopingilla. Häntä vaadittiin tunnustamaan syntinsä. Sen hän lopulta teki. Kukaan ei vaatinut vain häntä silloin kertomaan totuutta kun hän vielä pyöräili. Kuvaa roolimallista ei haluttu romuttaa. Mutta kun Lance oli käytetty loppuun, sai hän mennä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti