sunnuntai 29. marraskuuta 2009

MarilynKuva: www.marilynmonroe.ca


Maailmassa on ollut kaksi naista, joista kirjoitetaan paljon heidän kuoltuaankin. Toinen on prinsessa Diana ja toinen Marilyn Monroe. Ensimmäinen syntyi etuoikeutettuna ja viimeinrn vähemmän etuoikeutettuna. Kummatkin olivat syvästi onnettomia ihmisiä, mutta silti heissä oli vetovoimaa, joka vetoaa yhä vieläkin ihmisiin. Molemmat myös kuolivat dramaattisesti nuorina ja tulivat kohdelluiksi huonosti miesten taholta.


Ei ihme, että Elton John vain vaihtoi Norma Jean Bakerista alias Marilyn Monroesta kertovaan kappaleeseensa sanat prinsessa Dianaa varten.


Marilyn itse sanoi, että orpotyttö Norma Jean palasi häneen heti kun kamerat sammuivat. Surullisia, rakkaudettomia tarinoita on Hollywood täynnä, mutta jokin tekee Marilynista poikkeuksellisen. Häntä markkinoitiin ajan hengen mukaan suurena seksipommina, mutta historiaan hänestä jäi elämään suuri herkkyys. Ehkä juuri se teki hänestä ainutlaatuisen. Näyttelijänä hän jäi aliarvostetuksi, vaikka komediennena hän oli oikean ohjaajan käsissä erittäin hyvä. Hänestä ei voi olla pitämättä Piukoissa paikoissa.


Marilyn Monroesta on tehty myyttinen uhri hänen kuoltuaan 1962. Hänestä tehtiin lapsinainen, jota miehet himoitsivat rakastella, mutta eivät halunneet rakastaa. Miesten uhri Marilyn varmasti olikin, mutta toisaalta Marilyn itsekin surutta petti miehiään.


Marilyn oli ainutlaatuinen, mutta ei niin ainutlaatuinen, etteikö hänen kaltaistaan voisi syntyä toistakin. Näin ei ole kuitenkaan käynyt, sillä elokuvatähdistä on tullut liian arkisia ollaakseen elämää suurempia hahmoja. Kauniita naisia on elokuvissa paljon, mutta harvalla on niin suurta lahjaa kameran edessä työskentelyyn kuin Marilynillä oli. Hän kuulemma pelkäsi kameraa, vaikka kamera rakasti häntä. Mutta ristiriidasta yleensä hienoimmat hetket kasvavat.


Marilynia rakastivat monet, mutta hän ei itse kyennyt koskaan rakastamaan itseään. Eikä kunnioittamaan itseään. Ja kuten tiedämme, silloin muutkaan harvemmin kunnioittavat. Vaikka itse olen mies, enkä edes kovin kaunis sellainen, olen jollain tasolla tuntenut hengenheimolaisuutta Marilynia kohtaan.


Marilynia vaivasi koko elämän selittämätön pelko. Ehkä siksi hän halusi lopulta vain kuolla.Goodbye, Norma Jean.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti