perjantai 5. huhtikuuta 2013

Muddyn syntymästä 100 vuotta

Kaverini J.I. pyysi minua kirjoittamaan Muddy Watersista (oikealta nimeltään McKinley Morganfield), tuosta amerikkalaisesta blueslegendasta. Hän itse on minua parempi Muddyn, bluesin ja kaiken muun musiikin asiantuntija, joten kirjoittelen vähemmän pieteettisemmin nyt.

Taitelijanimensä Muddy sai tarinan mukaan jo lapsena, koska piti mudassa leikkimisestä. Kiehtovaa luovuutta on käytetty lempinimessä, eipä täällä kotomaassa kovin kaksisia lempinimiä yleensä keksitä.

Muddy olisi täyttänyt sata vuotta 4.4., jos olisi elossa. Muddy siirtyi taivaallisiin soittojoukkoihin jo vuonna 1983 nukkuessaan. Arvostettuna miehenä. Sitähän Muddy, kuten muutkaan mustat blues- tai muutkaan muusikot eivät nuorena olleet. Rotuerottelun ollessa voimissaan nämä miehet joutuivat kulkemaan takaovien kautta hotelleihin ja motelleihin.

Moneen kertaan olen ollut huolissani, että blues ei tunnu kiinnostavan enää musikaalisia ihmisiä, ainakaan Amerikasta ei ole miesmuistiin tullut yhtään tunnettua mustaa bluesmuusikkoa. Ja musta blues mielestäni rullaa aina letkeämmin kuin valkoinen. Mutta rahat piilevät tyhjänpäiväisessä ganstarapissa.

Muddy kuten muutkin vanhan liiton bluesmuusikot olivat kotoisin Usan eteläosista, Muddy itse kunnostautui sähköisen Chicago-bluesin synnyttäjämiehenä, koska tulevaisuutta ei etelässä ollut. Tietysti muitakin oli, kuten Howling Wolf.  Kunnia heille.

Muddylle rockmusiikki on paljon velkaa ja varsinkin 60-luvun brittibändit nostivat avoimesti hattua Muddylle ja muille bluesmuusikoille, kuten alla olevasta videosta voimme nähdä. Saihan Rolling Stones itsekin nimensä Muddyn esittämästä biisistä. On mahtanut olla Muddyllekin suuri henkinen voitto, kun megatähdet halusivat hengata hänen kanssaan.

Mutta mistä ihmeestä Mick Jagger on löytänyt tuon karmean verkkapuvun, kun Muddy esiintyy tyylikkäänä puvussa, kuten vanhan liiton bluesmuusikot yleensäkin.


6 kommenttia:

 1. Hieno kirjoitus, kiitos!

  Muddy oli myös melkoinen kokki ja teki mielellään ruokaa soittokavereilleen ja muille ystävilleen:

  MUDDYN LOHIKROKETIT
  Ainekset:
  • 1 purkki säilykelohta
  • 1 kupillinen maissijauhoa
  • 1 kupillinen (vehnä)jauhoa
  • 1 kananmuna
  • 1 sipuli kuutioina
  Sekoita ainekset keskenään kulhossa. Muotoile pihveiksi. Paista pannulla kypsäksi. Mausta oman mieltymyksen mukaan.

  Muddyn neuvot ovat päässeet toisenkinlaiseen "oppaaseen", mutta jos lukijakunnassa on alle 18-vuotiaita, niin ei puhuta niistä sen enempää.

  VastaaPoista
 2. Täytyypi kokeilla tuota reseptiä, mistä tuota toisenlaista opasta saa, heh...

  VastaaPoista
 3. No, enpä tiedä, oli vaan maininta Muddyn elämänkerran (Hoochie Coochie Man : Muddy Watersin elämä ja teot) liitetiedoissa. Löytyisiköhän googlettamalla open lotus butterfly tjs? Neuvo antoi toivon pilkahdusta valkoisellekin miehelle, näin leikkisästi sanoen ;) Tämän enempää en kerro.

  VastaaPoista
 4. Ei asiat ole noin mustavalkoisia.

  Asioihin saa vähän perspektiiviä kun katsot erään kaikkien aikojen parhaista musiikkidokumenteista - Heikki Kossin ohjaama Family Meeting.

  Montako Muddy Waters viittausta löydät ko leffasta?

  VastaaPoista
 5. Tuota en ole nähnyt. Mistähän tuon leffan saisi käsiinsä?

  VastaaPoista