Suurin suomalainen urheilija on....

Sähköpostiini tuli tiedote, jossa suurimmaksi suomalaiseksi urheilijaksi oli kansan kärttyisä käsi valinnut Paavo Nurmen. Häntä seurasivat Matti Nykänen ja Teemu Selänne. Monikertainen olympiavoittaja Lasse Viren ja ulkopuolelle kärkikolmikosta ja kymmenen joukkoon mahtui vain yksi naisurheilija, Siiri Rantanen. Suurin osa kymmenestä parhaasta vieläpä elossa.

Ajat ovat ankarat ja usein unohtavat. Kukapa muistaa esimerkiksi Berliinin olympialaisten 1936 suomalaisten kolmoisvoittoa 10 000 metrillä? En minä nimiä kyllä. Ja yleisurheilun paikka kansan sydämissä on muutenkin katoamaan päin.

Nurmi on paikkansa ansainnut, en sitä kiellä. Hän se oli, joka toi suomalaisen urheilun maailmankartalle. Totuus on kyllä sekin, ettei yleisurheilu ollut 1920-luvulla yhtä raskaasti kilpailtua kuin se on tänä päivänä. Näin uskaltaisin sanoa, vaikka en ole urheilutietäjä.

Matti Nykäsen mitalimäärä on vaikuttava, mutta mäkihyppy lajina aika marginaalinen ja Nykäisen rosoinen elämä syönyt hänen uskottavuuttaan urheilijana uran jälkeen. Vaikkakin Suomen kansa antaa anteeksi urheilijoilleen paljon.

Teemu Selänne nauttii tällä hetkellä taas lähes poikkeuksellista pyhimysasemaa. Hän ei oikein voi sanoa tai tehdä mitään väärin. Selänteen arvon näkeekin ehkä vasta parin vuosikymmenen päästä. Ja onhan jääkiekko ehdoton ykköslaji Suomessa nyt ja Selännen kirkkain tähti, vaikka ei tainnut urallaan yhtään mestaruutta voittakaan arvokisoissa.

Naisurheilijoiden puuttuminen listalta tietenkin vähän ihmetyttää ja Siiri Rantastakin menestyneempiä naisurheiijoita kai on. Mutta naisurheilu on jäänyt vähän aina sivuun, kun ukot ottavat yhteen kilpailukentillä.

Niin ja. Kukapa tietää, jos vaikka 20 vuoden kuluttua suurin urheilija pelaa videopelejä.

Kommentit

  1. Berliinin olympialaiset 1936 10000 m: Ilmari Salminen, Arvo Askola ja Volmari Iso-Hollo
    Mistäkö tiedän? Faija oli urheiluhullu ja piti meille tietokilpailuja urheilusta harva se viikko. Kahdesta veljestäni piiskattiin menestyneitä urheilijoita.
    Luultavasti minäkin parhaimmaksi äänestäisin Paavo Nurmen. Kyllähän se merkitsi paljon Suomelle. Mutta tyly tyyppi se oli.
    Nuorena suosikkiurheilijani oli Jouko Kuha. Ei taida korkealla olla listoilla?

    VastaaPoista
  2. Ton Volmarin minäkin muistan, kun niin erikoinen nimi :) Nurmi oli joo vittumainen mies ja kaukana nykypäivän sponsoriystävällisistä urheilijoista. Ei ollut Jouko Kuhaa. Minkä lajin suuruus oli?

    VastaaPoista
  3. "Totuus on kyllä sekin, ettei yleisurheilu ollut 1920-luvulla yhtä raskaasti kilpailtua kuin se on tänä päivänä. Näin uskaltaisin sanoa, vaikka en ole urheilutietäjä."

    Esim. Kenia osallistui ensimmäisen kerran olympialaisiin vasta 1956, ja jo 1968 voitti 9 mitalia, Suomen saldon ollessa 4.

    VastaaPoista
  4. Niin syitähän on etsitty miksi Suomi ei pärjää yleisurheilussa jo kauan....

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit