Borat - hauskaako?


Nauran varmaan itsekin sitten kun näen Borat-elokuvan. Asiaa tuntemattomille heti näin alkuun: Borat on kazakstanilainen tv-toimittaja, jota näyttelee brittikoomikko, valitettavasti en muista nyt oikeaa nimeä.

Piakkoin ensi-iltaan tulevassa elokuvassa annetaan kazakstanilaisista kuva sivistymättöminä moukkina, jotka seurustelevat siskojensa kanssa ja eivätkä osaa lukea. Hmm, vaikea kuvitella, että vastaavanlaista kuvaa annettaisiin mistään länsimäisestä yhteiskunnasta. Jokainen kansakunta tekee pilkkaa toki itse itsestään, mutta annas olla kun jokin toinen kansakunta tekee. Esim. aussit ovat usein katkeria briteille heitä irvailevista karikatyyreista kaljaa kittaavina superjuntteina.

En lähde puolustelemaan Kazakstania demokratian mallimaana. Sellaistahan luksusta ei siellä ole lainkaan, niin kuin missään muussakaan Keski-Aasian tasavallassa tosin. Elokuvasta vain näkee länsimaiden yhä jatkuvan ylemmyyden tunteen ja miksei myös pelon entisiä Itä-Blokin maille. Viholliselle on helppo irvailla, kun se on  voimaton. Kylmän sota jatkuu yhä länsimaiden mielessä. Sitä paitsi Kazakstanin edistyneisyydessä ei ole pilkan sijaa.

Huomiona voisi kertoa, että Baikonurin kansainvälinen avaruuskeskus sijaitsee Kazakstanissa. Maa on myös Neuvostoliiton entisten Keski-Aasian tasavaltojen joukossa ehdottomasti kehittynein kaikilla mittakaavoilla mitaten. Siellä on myös erittäin suuri venäläisivähemmistö, joka ei paennut Venäjälle itsenäistymisen jälkeen niin kuin muista Keski-Aasian tasavalloista.

Toisin taitaa olla Boratin tekijöiden kotimaissa Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Koulujen taso on kovin heikko ja uuslukutaidottomuuttakin esiintyy, puhumattakaan ala-arvoisesta julkisesta terveydenhuollossa ko. maissa.

Toivon todella, että Boratilla olisi rohkeutta vierailla Kazakstanissa, niin kuin häntä on pyydettykin. Jos irvailee toisen kustannuksella, on myös uskallettava nähdä totuus.

Niin se on tavallisessakin elämässä.



Kommentit

Suositut tekstit