sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Enkelit kapinoivat


Olen pitänyt Anatole Francea hieman setämäisenä kirjailijana, mutta kuten usein, mielipiteet muuttuvat tiedon lisääntyessä. Luin Francen kirjan Enkelien kapina. Kirjan on painanut alunperin Kustannusosakeyhtiö Kansanvalta 1925. Joku saattaa ihmetellä, että miksi tuo eesmennyt vasemmistolaispaino on painanut kirjan enkeleistä. Syy selviää nyt.


Enkelit ovat kiehtoneet ihmisiä, vaikka niiden olemassaoloa ei ole edes tieteellisesti todistettu. Niiden merkitys on vähenemään päin uskonnollisuuden häviämisen myötä, mutta varsinkin katolisessa mystiikassa niillä tuntuu olevan oma asemansa. Suojelusenkeleistä puhutaan yleisesti, että niitä oli matkassa kun onnettomuus kohtasi. Ja näin tuntuukin joillakin olevan.


Ja taiteessa enkeleillä sijaa onkin. On takuuvarma menestys tehdä elokuva maanpäälle tipahtaneesta enkeleistä. Itsekin olen ollut viehtynyt enkelimystiikkaan, joskus kymmenen vuotta sitten kirjoitin jopa kirjan alun enkelimäisestä pojasta. Ehkä palaan vielä joskus aiheeseen. Aiheessahan ei voi olla kaupallisesti onnistumatta. Enkelit kun ovat kaupallinen menestys jouluenkeleiden ulkopuolellakin.


Mutta tämä Francen kirja kertoo myös maanpäälle tulleista enkeleistä. Nämä maallistuneet enkelit ovat menettäneet kykynsä lentää eli ne kuuluisat siipensä. Mutta Jumalan kannalta pahaksi onneksi nämä enkelit suunnittelevat vallankumousta. He haluavat kaapata itsevaltias Jumalalta vallan. On helppo kuvitella, että kirja on herättänyt kohua valmistuessaan juuri ensimmäisen maailmansodan syttyessä 1914. Kirja herättäisi kohua ilmestyessään vieläkin.


Ei tarvitse olla suuri loogikko ymmärtääkseen, että taistelulla Jumalaa vastaan tarkoitetaan vielä tuolloin vahvaa katolista kirkkoa. Samoin taistellaan ylipäätään maallista esivaltaa vastaan, koska tämä käyttää uskontoa vallan välikappaleena. Langenneet enkelit eivät hekään olleet pyhimyksiä, sillä liittoutuivat saatanan kanssa vallataakseen taivaan. Vain huomatakseen, että yksinvaltiasta vaihtamalla mikään ei muutu, sillä yksinvaltias on yksinvaltias nimeä vaihtamatta.


Mikään ei ole vajaassa sadassa vuodessa muuttunut. Yhä vieläkin uskontoa käytetään vallan välikappaleena. Ei ehkä niinkään kristinuskoa, koska sen merkitys Euroopassa on lähes kadonnyt, mutta islamia käytetään hyväksi suoranaisessa terrorismissa. George W. Bushin sotaretkillä uskonnolla oli myös suuri merkitys.


Kirjan enkelit voi nähdä myös yhteiskuntana, jossa kaikki toimii arvottamisen mukaan. Olet niin arvokas, kun asemasi yhteiskunnassa on. Hyvää tarkoittava kapinasi päättyy siihen, että valtaan nostamasi on vain uusi jumala hetken oleellisen ymmärryksen jälkeen. Vallankumous on yhä kesken.Langennut enkeli tämäkin: Keith Richards. Voiko levyn kansi enää olla enemmän rock, vaikka Richardsin yli kahden kymmenen vuoden takainen soololevy Talk is Cheap pieni pettymys musiikiltaan olikin.


------------------------------------------------------------------------


Luulin, että sisällissodasta olisi jo niin kauan aikaa, ettei vastakkainasettelua enää olisi. Mutta ei taida olla näin. Huomasin, että Suomessa toimii yhä Vapaussodan perinneliitto. En tunne järjestön toimintaa ja tarkoituksia paremmin, mutta sana vapaussota jo kalskahtaa pahasti korvaan. Eli ei taida olla vastakkainasettelun aika ohi. Vastaavaa punaisten perinnejärjestöä en löytänyt.


-------------------------------------------------------------------------


TV-huomioita: Suomi-tv aloitti. Jälleen uusi tv-kanava. Kanavalla ei kuulemma näytetä seksiä ja väkivaltaa. Uutisistakin siivotaan raakuudet pois. Hyvä, näinhän se maailma muuttuu, kun kasvatetaan lapset pumpulissa, eikä kerrota, miten paha paikka tämä maapallomme voi olla. Pohjoisamerikkalainen omistaja myös väittää, että kyseessä ei ole uskonnollinen kanava. Ikivanhan Kymppitonnin pyörittäminen tosin saattaa saada lottokansan Suomi-tv:n ääreen.Onko muuten Suomessa enää tv-ohjelmaa, jossa Kari Hietalahti ei olisi mukana? Tai mitään perheeseen liittyvää asiaa, jota Anu Harkki ei kommentoisi. Enää ihanne ei ole ydinperhe, vaan perhe, jossa tehdään yhdessä kivoja juttuja ja tullaan kivasti toimeen ex-puolison kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti