Hyvästit 00-luku
Heitämme hyvästit pian 00-luvulle. Vuosikymmen on ollut hieman hankala, kun sille on ollut vaikea keksiä lempinimeä 80- tai 90-lukujen tapaan. Mitä tästä vuosikymmenestä jää jälkipolville, jää nähtäväksi. 90-luvun lopulla oli sellainen juhlallinen tunnelma, että uusi vuosituhat alkaa, mutta arkiseksi vuosikymmen pian muuttui. Eivät seonneet tietokoneet kuten ennustettiin.
Vuosikymmentä ovat värittäneet terrorismi ja luonnonkatastrofit. Näiden suhteen vuosikymmen ei sinänsä ollut poikkeuksellinen, vaikka WTC:n kaltaista terrori-iskua ei oltu aiemmin nähty. Eikä tsunamin veroista luonnonkatastrofia. Luonto tällä vuosikymmenellä oli pinnalla, ilmastonmuutos otettiin vihdoin vakavasti. Eräällä tavalla tätä vuosikymmentä saattaa pitää ekologisuuden vuosikymmenenä. Vaikka muutos onkin hidas.
Yhteiskunnassa usko politiikkaan horjui entistä enemmän. Vaalirahaskandaaleja riitti Suomen lisäksi muuallakin. Talouselämä tuntui tällä vuosikymmenellä saaneen kaiken haluamansa, mutta sekään ei riittänyt. Vaikuttamismahdollisuuksia internetin myötä riitti blogit ja muu sosiaalinen media rynnivät kuvioihin, mutta ihmiset menettivät viimeisenkin uskonsa politiikan muuttavaan voimaan.
Vanhoissa tieteiselokuvissa 2000-luvun alun ihmiset ajelevat taivasautoilla ja syövät elääkseen pillereitä. Aivan sellaista tieteellistä "läpimurtoa" ei tapahtunut. Mitään vallankumouksellista vempainta ei keksitty, mutta kännykät ja internet jatkoi kehittymistään. Ja jopa avaruusturismi osoittaa haparoivia ensiaskeleitaan.
Tämä vuosikymmen jää muistiin myös yltiökapitalismin huipentumana ja globalisaation temmellyskenttänä. Ne työpaikat, mitkä eivät 90-luvulla uuteen maailmaan siirtyneet vanhoista länsimaista, siirtyivät kyllä tämän vuosikymmenen aikana. 80-lukukin jäi 00-luvulle jälkeen kovien arvojen ihannoinnissa, vaikka samaan aikaan ihmiset henkistyä halusivatkin.
Taiteissa elokuvat muuttuivat yhä teknisimmiksi digitaalisiksi kuvatuksiksi, vaikka vuosikymmenen aikana tehtiin paljon loistaviakin elokuvia. Kovasti vanhoja elokuvia kierrätettiin "uusiksi" versioiksi. Televisiossa vuosikymmen oli ehdottomasti realityn vuosikymmen. Ja ainakin Suomessa kanavien määrä lisääntyi hurjasti. Laadusta voi olla montaa mieltä.
Urheilukin jatkoi kaupallistumistaan ja urheilijat muuttuivat vieläkin enemmän markkinamiehiksi. Suuria urheilutapahtumia ja -lajeja siirtyi maksu-tv:n puolelle.
Itselläni 00-luku oli ensimmäinen aikuisvuosikymmen. Minulla oli suuria toiveita, jotka vain osin toteutuivat turhastakin yrittämisestä huolimatta. Maailmankuvani ehkä entisestä enemmän kyynistyi 90-luvusta, mutta toisaalta tällä vuosikymmenellä elämäni alkoi hyvässä ja pahassa. Tajusin tällä vuosikymmenellä elämän realiteetit ja oman rajallisuuteni.
90-luku oli minulle etsimisen vuosikymmen, 00-luku taas epäilyksen, pettymysten ja raaistavankin elämisen vuosikymmen. Vuosikymmenen loppuun mennessä olen kirinyt paljon ja saanut paljon aikaiseksi, joten perusvire jää plussan puolelle.
Mitähän 10-luku tuo tullessaan?
Kommentit
Lähetä kommentti