maanantai 14. joulukuuta 2009

The Picasso


Kävin minäkin Pablo Picasson näyttelyssä Ateneumissa niiden tuhansien joukossa, jotka siellä ovat jo käyneet. Pakkohan se oli, jos jollakin voi olla näin komea koko nimi, kuten Picassolla oli. Lukekaa ja ihmetelkää.


Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso.


Muutaman kerran aiemminkin olimme yrittäneet näyttelyyn, mutta viikonloppuisin jono oli kaltaiselleni heikkohermoiselle liian pitkä. Ja porukkaa riitti arki-iltanakin. Tungoksessa 16 euron lippu tuntuu jo aika kovalta hinnalta, mutta tuskin taulujakaan on ilmaiseksi saatu näyttelyyn lainaan. Onneksi S-etukortti Ateneumissakin...Itse näyttely ei ollut hullumpi, koska alkoi minun Picasso-suosikkiaikakaudelta, siniseltä kaudelta. Mukavasti taulua oli saatu näyttelyyn, vieläpä yli 90-vuotiaaksi eläneen Picasson kaikilta aikakausilta. Muutama tunnetumpikin maalaus oli joukossa. Mieleen jäi Poika harlekiinin puvussa.


En ole koskaan ollut kubismin tai muunkaan "nykytaiteen" ystävä, mutta Picassosta pidän. Ehkä sen vuoksi, että Picasso oli niin järjettömän monipuolinen ja ehti tehdä eläessään tuhansia ja taas tuhansia töitä. Picasso oli enemmän tai vähemmän mestari taiteensuuntauksessa kuin taiteensuuntauksessa.


Picasso ei eläessään ollut turhan vaatimaton ja hänen maineensa on vielä kuolemasta kasvanut. Kovasti mies on myös tuotteistettu. Ateneumin kaupastakin löytyi vaikka mitä avaimenperää. Mutta Picasso ei moista olisi haitaksi pistänyt,  ne olisivat vain korostaneet hänen suuruuttaan.Picasso on keksinyt myös kuolemattomia lausahduksia, joita poimin Wikiquetesta.


Taide on valhe joka auttaa meitä näkemään totuuden.

Hyvät taiteilijat kopioivat. Loistavat taiteilijat varastavat.

Jokainen lapsi on taiteilija. Haastavaa on pysyä taiteilijana aikuistuessa.

Tietokoneet ovat hyödyttömiä. Ne voivat antaa sinulle vain vastauksia.

Haluan elää köyhänä...jolla on paljon rahaa.

En etsi vaan löydän.

Hyvä maku on luovuuden vihollinen.

Monet ihmiset sanovat etteivät he pidä taiteestani koska eivät ymmärrä sitä. No, minä en ymmärrä kiinan kieltä eikä se tarkoita ettenkö pitäisi siitä.

Kaikki mitä voit kuvitella on totta.

Taiteen tarkoitus on pestä arkielämämme liat sieluistamme.

Hän joka luulee pystyvänsä, pystyy. Hän joka ei luule pystyvänsä, ei pysty. Tämä on kiistämätön, armoton laki.


Kuva: Jyrki Lyytikkä


---------------------------------------------------------------------------------Elämästään taidetta tehnyt Matti Nykänen on julkaissut joululevyn. Kuulosti tutulta, biisin olikin kynäillyt sanoittajamestari itse, Vexi Salmi.
-------------------------------------Muutama irtouutinen. Taloustutkimus on tutkinut isojen kaupunkien imagoa. Kärjessä oli Jyväskylä ja heikoin Turku. Eipä oma kotikaupunkini Vantaakaan kaukana Turusta ollut. Vaikka vantaalainen valittiin juuri Lucianeidoksikin, höh. Mutta eipä noita vastaajiakaan näytä järin montaa olevan.Arkkiatri ehdottaa sairaaloihin "seksihuoneita", joissa potilaat voisivat harjoittaa lähempää kanssakäymistä. Sairaalasarjojen perusteella seksi sairaaloissa onkin ollut henkilökunnan yksinoikeus, jota on harjoitettu vaikka missä komeroissa. Hätä keinot keksii sanon minä. Miten niin hyväkuntoinen voi edes olla sairaalassa potilaana näinä säästöjen aikana, että seksi tulee mieleen.Liviltä alkoi Kumman Kaa -sarja uusintana. Hieno veto.Annen koottuja ruotsin tunteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti