perjantai 9. syyskuuta 2011

Kaikkitietävät taiteilijat


Suomessa on kolme taiteilijaa, jotka tuntuvat tietävät kaiken ja ennen kaikkea, mikä Suomessa on pielessä. Nämä taiteilijat ovat Sofi Oksanen, Jari Tervo ja Aki Kaurismäki.


Sofi Oksasen kaikkitietävyyttä ei tarvitse edes kyseenalaistaa, sillä tietyille piireille hän on lähes jumalhahmo. Valitettavasti myös joillekin toimittajille, joiden sentään pitäisi ymmärtää erilaisia näkökantoja. Useimmiten Sofin sanoma on ollut, että kaikki suomalaiset miehet ovat väkivaltaisia juoppoja. Mitä tuohon nyt voisi väittää vastaan, kun Sofi on näin sanonut ja jonka ihailevat toimittajat kirjoittavat sanasta sanaan ylös.Sofin linjaan kuuluu myös ripotella julkisuutta sopivalla tavalla sivuprojekteilla, joista palvojilla riittää aina kirjoitettavaa.


Aki Kaurismäki puolestaan haukkuu koko Euroopan rasisteiksi ja muistaa kertoa aina, kuinka häntä ei ymmärretä ja arvosteta Suomessa. Häntäkään palvotumpaa hahmoa on Suomesta vaikea löytää. Mies heittäytyy vielä useimmiten ylimieliseksi haastatteluissa ja lopettaa ne silloin kun hänelle itselleen sopii. Hänhän on taiteilija, joka ei julkisuutta tarvitse.Mutta palvovia toimittajia tämä ei haittaa, pääsee sentään kirjoittamaan ylistävät arvioit Kaurismäen uusimmalle keskinkertaiselle elokuvalle. Huvittavinta oli Kaurismäen Oscar-boikotti Bushin takia, nyt hän on sen kuulemma lopettanut, mutta veikkaan, ettei Hollywood ole enää kiinnostunut miehestä.


Valitettavin uusi linkki kaikkitietävien taiteilijoiden joukossa on Jari Tervo. Hänkin haukkui suomalaiset rasistijunteiksi. Olen yleensä pitänyt häntä nokkelana ja ympäröivää maailmaa ymmärtävänä, joka osaa kirjoittaa huumorin varjolla vaikeistakin asioista, mutta nyt hänkin on lähtenyt mukaan tähän rasistisuomihuumaan, jossa kaikki väärin todistavat leimataan rasisteiksi.


Tällä hetkellä jokainen kynnelle kykevä taiteilija haluaa myydä ennakkoluuloisella Suomella. Valitettavasti. Suomessa olisi muutakin kynnettävää. Suomessa on taatusti rasisteja ja ennakkoluuloisia ihmisiä, mutta on myös ihmisiä, jotka haluavat nähdä kolikon eri puolet. Asiassa kuin asiassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti