Suuri puolueiden nettisivuvertailu


Eduskuntavaalit lähestyvät. Nyt testataan suurimpien puolueiden nettisivut. Löytyvätkö puolueohjelmat ja ehdokkaat, vai mitä sivuilta löytyy? Poliittista liturgiaa vai uutta ja yllättävää?


SDP. Puoluesihteeri Jungner on tunnettu netti-intoilija ja se näkyy sivuilta. Sivut henkivät ajan nettisivuhenkeä ja katse vie heti vaalilaskuriin ja vaalisivustolinkkiin. Vaalikone ei vielä ole auki helmikuun lopussa, mikä tietysti herättää kysymyksen, miksi se on sitten täytynyt laittaa nettisivuille. Sivuilta löytyy yhteydet facebookiin, videoita ja uutisia, niin kuin pitääkin, jos niistä tykkää. Minun mielestäni ne hallitsevat liikaa sivuja. Itse olisin enemmän kaivanut punaista väriä demareiden sivuille. Nyt sivut ovat vaalean hailakkaat, niin kuin ikävä kyllä valtaosa sivustoista.


Keskusta. Keskustan sivuilla katse vie heti keskellä sivua olevaan banneriin, jonka sisällön merkittävyys ei mielestäni ansaitsisi saamaansa huomiota. Bannerin alta löytyy hajanaisia Asiaa-sivustoja, mutta joiden sisältöön tutustumiseen ei nettimaailmassa ihmisten viitseliäisyys riitä. Jos tietää, että kepulaiset kampanjoivat asiapolitiikalla, niin sivujen sisältö ehkä aukenee. Monessa suhteessa kepulaisten sivut muistuttavat demareita. Sivupohjan värivalinnat eivät oikein minulle avaudu. Vihreä ja violetti, miten ne kertovat keskustalaisista arvoista? Mari Kiviniemeä tuodaan sivuilla esiin, mikä on Marin suosion tietäen järkevä ratkaisu. Varsinainen vaalisivusto voisi olla näyttävämmin esillä.


Kokoomus. Kokoomuksen nettisivustoille kirjautuessa päästään heti vaalisivustolle, mikä palvelee ehdokkaita etsiviä. Mutta ehdokkaita ei vain heti löydy, ne löytyvät vasta hetken harhailtua puolueen piirisivustoilta. Itse kokoomuksen nettisivustoilla ärsyttää niiden mainostoimistomaisuus Toivo-kampanjoineen yms. Kiva idea puolestaan on, että facebookin kautta voi päästä "toivon seinälle" nettisivuille. Tietoa kokoomuksen ajamista asioistakin lopulta löytyy yläpalkista.


RKP. RKP:n sivuille mentäessä mennään heti ruotsinkieliselle sivustolle, mikä on puolueen taustan huomioon ottaen ok. RKP:n sivut ovat jo huomattavasti vaatimattomammat kuin isompien kilpailijoiden. Nämäkin sivut ovat haalean väriset ja sivuilta ei iske silmään oikein mikään muu kuin uutisosio keskellä, jossa kerrotaan yksittäisistä kansanedustajaehdokkaista. Toisaalta RKP:n sivut ovat selkeät, eikä niitä ole sullottu täyteen banneria ja muuta pakollista facebook-sälää. Suomenkielisiltä sivuilta ei löytynyt juurikaan tietoa ehdokkaista.


Kristillisdemokraatit. Kristillisdemokraatit eivät ainakaan peittele linjauksiaan. Heti etusivulta vaalisivustolle vie koti, uskonto ja isänmaa-banneri ja pääsemme ihailemaan Päivi Räsästä. Sivut ovat selkeät ja näitäkään sivuja ei ole tungettu liian täyteen. Etusivun uutisosio vie liikaa huomiota kaikelta muulta.


Vihreät. Vihreiden sivuilla on sentään ymmärretty käyttää puolueen omia värejä. Puolue kertoo heti näyttävässä isossa bannerissa perustavoitteensa, mistä kiitosta. Vaalisivustollekin löytää helposti. Sivujen kielivaihtoehdot iskevät puolueiden sivustoista helpoimmin silmiin. Yläpalkki on tehty riittävän isoilla kirjaimilla, jotta sieltä löytyvät perustiedotkin löytyvät helposti. Mutta ei vihreät näiden sivustojen perusteella enää ole se tietoteknologiapuolue.


Vasemmistoliitto. Vasemmistoliiton sivuista tulee jotenkin kotoisa olo. Vaalean taustalle on maltettu laittaa kesäistä puistomaisemaa. Miten se sitten kertoo puolueen arvoista, on eri asia. Eduskuntavaalisivusto näkyy juuri ja juuri rullaamatta sivuja alaspäin. Yläpalkkien ystävänä nautin niiden näkyvästä käytöstä. Näilläkin sivuilla näkyy vähän liikaa ajankohtaisissa uutisissa kulunutta poliittista liturgiaa. Näillä sivuilla puolueen puheenjohtaja on melko näkymätön.


Perussuomalaiset. Persujen sivut ohjautuvat ensiksi sivuun, jossa kerrotaan, että persut ovat eri mieltä kuin vanhat puolueet. Tuota sivua ei tosin ehtinyt klikata tietääkseen miksi. Persujen sivuista näkyy, etteivät niitä ole tehneet kalliit nettisivutoimistot, mikä on hyvä asia. Ne näyttävätkin perussivuilta, ehkäpä hieman vanhoilta, mutta sitä en välttämättä itse pidä huonona asiana. Tietyt laatikkomaiset rakenteet vain tökkivät sivuilla. Perustiedot löytyvät sivun vasemmasta laidasta. Vastaavaa ratkaisua on enää vaikea löytää uusilta sivuilta. Tiedot löytyvät kuitenkin helposti, mikä on nettisivujen tarkoitus. Yläkuva eduskuntatalon portaista on hieman kökkö. Soinin voisi luulla hallitsevan enemmänkin sivuja kuin mitä hän loppujen lopuksi hallitsee.

Kommentit

Suositut postaukset