Onko kuolema pakollista?
Kuolema on eri muodoissaan uutisten vakioaiheita.
Kuolema Afganistanissa. Kysymys kuuluu, onko tämä tehtävä Afganistanissa enää uhriensa väärti. Jokainen tietää, että täysimittainen sota ja terrorismi yltyy täyteen mittaansa sillä sekunnilla, kun ulkomaiset joukot häviävät maasta. Samalla sekunnilla tytöt häviävät kouluista ja kaikki muutkin inhimillisen kehityksen askelmat katoavat.
Mikään mitä länsimaiset ovat maahan päättäneet tuoda ei kestä, sillä Afganistan ei ole millään mittareilla edistynyt vuosikymmenten sotien jälkeen. Liekö siellä koskaan rauhaa ollutkaan? Kauanko siellä Afganistanissa on ajateltu olla? 20 vuotta? Kenties ikuisesti, sillä se on ainoa keino.
Länsiliittoutuma on miehittänyt Afganistania kauemmin kuin Neuvostoliitto aikanaan. Länsiliittoutuneet eivät ole edes yhdistäneet kansaa yhteen rintamaan kuten Neuvostoliitto yhdisti afganistanilaiset taistelemaan itseään vastaan. Amerikkalaisten innon Afganistanin miehitykseen ymmärsi WTC-iskujen jälkeen, mutta mitä kummaa suomalaiset tekevät. Kiitoksena avusta paikalliset lähettävät suomalaisia arkuissa kotomaahan takaisin.
Seuraa suruvalitteluja omaisille ja kalskahtavia juttuja, ja kohta kaikki taas unohtuu. Kunnes... pastori kertoo, että kuolemaa ei voi ennustaa. Afganistanin tapauksessa sen kyllä ihan oikeasti pastori-hyvä voi.
-----------------
Hyvät mahdollisuudet sitä on Suomessakin päästä hengestään järjettömän väkivallan seurauksena. Ihan vaikka mäkkärin jonossa. Hintakin kolmesta ihmishengestä on jo tiedossa. Se on viisitoista vuotta linnaa. Itse asiassa kovimman tuomion saa, jos on henkisesti sairas. Silloin joutuu mielisairaalaan loppuiäkseen. Mutta kun tappaa humalassa tai lääkkeissä, viisitoista vuottakin jo riittää.
Kommentit
Lähetä kommentti