Pastori Jim Jones ja vallan suoma hulluus

Katselin dokumenttisarjan Jonestownin tragediasta. Omatekoinen uskonlahkonjohtaja Jim Jones ajoi ja pakotti 900 Kansan temppeli-lahkolaista joukkoitsemurhaan. Päällimmäisenä tunteena tästä kaikesta jäi, että mihin kaikkeen ihmiset saakaan suostumaan puhumalla, kieroilulla ja pakottamalla.

Tragedia tapahtui vuonna 1979 meidän aikanamme, joten vaikka me luulemme, että olemme immuuneja kaikenlaisille joukkohysterioille ja kansanjohtajille niin näihän ei ole. Päinvastoin ehkä vielä alttiimpia kuin Jonesin aikana. Miksikö? Näennäinen vauraus ja vapaus on osoittautunut monille pettymykseksi.

Jim Jones halusi pienestä pitäen jonkinlaiseksi johtajaksi ja oli kiinnostunut Adolf Hitleristä ja muista absoluuttista valtaa edustavista johtajista. Uskonlahkojen luvatusta maasta Usasta löytyy aina joku pieni lahko johdettavaksi ja ihmisiä vedätettäväksi.

Alussa Jonesin liike ei ollut läpeensä paha. Hän saarnasi rotujen välisestä tasa-arvosta ja kumma kyllä myös sosialismista, jota ei yleensä yhdistetä uskonlahkoihin. Hän oli omalla tavallaan median ja poliitikkojen lemmikki.

Sitten kävi niin kuin yleensä käy, kun ihminen huomaa voivansa tehdä ihmisillä mitä haluaa. Jones ryhtyi vainoharhaiseksi ja haluamaan entistä enemmän valtaa päättää alamaistensa elämistä. Muutaman kohujutun jälkeen edessä oli muutto keskelle viidakkoa Jonestowniin Guyanaan.

Niin hullulta kuin se kuulostaa demokratia mahdollistaa Jim Jonesin kaltaiset persoonat. Kenellä tahansa on oikeus seurata ketä tahansa ja uskoa mitä tahansa. Mutta sen demokratia onneksi estää, että hulluus loppuu, kun se muuttuu laittomaksi.

Tuloksena on sitten näitä joukkoitsemurhia, jotka jimjonesit myyvät kannattajilleen pääsyksi paratiisiin kuoleman jälkeen. No. Klassinen uskontojen keino tuo paratiisin lupaus.

Rohkenisin väittää, että absoluuttinen valta turmelisi lähes jokaisen ihmisen, joka sitä saa. Absoluuttista valtaa käytetään muuallakin kuin uskonlahkoissa ja diktatuureissa. Sitä voidaan käyttää parisuhteissa, työpaikoilla, oikeastaan missä tahansa. Ihminen janoaa valtaa, suurin osa meistä ei uskalla sitä vain sanoa itselleen ääneen.

Kommentit