Katsottua: Ystäväni Gorbatshov: Surullisen hahmon ritari muistelee

Katsoin Yleareenasta dokumentin Neuvostoliiton viimeisestä johtajasta Mihail Gorbatshovista. Saksalaisen ohjaajalegenda Werner Hertzogin dokumentissa hän ei edes peittele ihailuaan Gorbatshovia kohtaan.

Mihail lienee tyytyväinen, sillä ihailijat ovat ajoittain olleet vähissä. Länsimaissa Gorbatshov oli erittäinkin suosittu, mutta venäläiset syyttävät Gorbatshovia Neuvostoliiton hajoamisesta.

Muistelen, että 80-luvulla Gorbatshovia kutsuttiin tuttavallisesti Gorbaksi ja hän oli kansainvälisen politiikan tähti. Ennen häntä kuin edelliset johtajat olivat olleet sairaita ja vanhoja miehiä.

Nyt jo lähes 90-vuotias Mihail ei ole enää dokumentissa skarpeimmillaan, mutta lähelle Hertzog päässyt kohdettaan. Ehkä siksi, että sävy on enimmäkseen positiivinen. Mihail itse syyttää Neuvostoliiton alasajosta Jeltsiniä. Putinista ei dokumentissa taidettu puhua sanaakaan. Tuskin Gorbatshov olisi hajoamista pystynyt estämään. Kun pyörä lähtee pyörimään, sitä on vaikea pysäyttää.

Ehkä koskettavinta on Gorbatshovin rakkaus Raisa-vaimoonsa, joka kuoli jo 20 vuotta sitten. Raisa oli aina Gorbatshovin mukana, kun yleensä Venäjällä johtajien vaimot ovat olleet syrjässä. Mihail on ollut ilmeisen yksinäinen viimeiset 20 vuotta.

Harva taitaa enää muistaa, että Mihail Gorbatshov sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1990. Harvoin kyseinen palkinto on annettu oikeammalle kohteelle. Saksa ei olisi yhdistynyt ilman Gorbatshovia ja aina yllä roikkunut kylmä sota väistyi pois. Nythän se on tullut takaisin ja Usan, Venäjän lisäksi Kiina on lähdössä siihen mukaan.

Mielenkiintoista on nähdä, miten Gorbatshovia muistellaan varsinkin Venäjällä, kun hän väistämättä kuolee lähivuosina. Euroopassa sävy lienee kunnioittava.

Toisaalta Gorbatshov on unohdettu aikaa sitten. Harva länsipoliitikko on halunnut miehen kanssa poseerata sen jälkeen kuvissa, kun Gorbatshov menetti valtansa ja Neuvostoliitto hajosi. Niin kuin otsikkoon kirjoitin, Gorbatshov on surullisen hahmon ritari vailla kunniaa. Ei hajonneen valtion viimeistä johtajaa muistella kauan.

Kommentit

Suositut tekstit