Muuttuuko historia poistamalla kirjat ja elokuvat?

Ajattelin ensiksi kirjoittaa siitä, minkä elokuvan ottaisin mukaani autiolle saarelle. Sitten funtsailinkin, että parempaakin kirjoitettavaa löytyy.

Nyt on käynnissä mielenkiintoinen kehityskulku. Elokuvia hyllytetään urakalla ja tv-sarjojakin. George Floydin tapauksen jälkeen kasvavissa määrin. Tuulen Viemää-elokuva koki HBO:n käsittelyssä sellaisen kohtalon, että elokuva poistettiin heidän valikoimistaan. Syynä sen rasistisuus.

Öö. Tuulen Viemää kuvaa aikaa, jolloin rasismi oli arkipäivää Usan etelässä. Poistuuko historia poistamalla elokuvan? No ei. Itse en oikein edes näe Tuulen Viemää -elokuvassa rasistisia piirteitä. Sehän on aikansa kuva. Rasismi ei poistu sillä, että historiasta ei kerrota tai sitä painetaan väkisin pois. Ei se orjuuden historia katoa sillä, ettei siitä kerrota.

Olen miettinyt, että koska tässä pitää pyytää jo anteeksi olemasssaoloaan? Rasismi on ihmiseen sisäänrakennettua toimintaa. Se ei häviä hävittämällä elokuvat ja kirjat. Jollain tapaa elokuvien ja kirjojen kieltäminen tuntuu mielestäni jopa fasistiselta toiminnalta, jota harjoitetaan usein diktatuureissa.

Joskus Yle aikanaan sensuroi tiettyjä kappaleita, joita ei saanut soittaa. Mitä tapahtui? Yleensä kansa kuunteli juuri näitä kappeleita. Sensuuri on yleensä tehoton keino valistaa ihmisiä. Varsinkin kun ihmisten historiantuntemus on nykyään mitä on.

Kommentit

  1. Yhtä lailla pitäisi sitten kieltää Martin Lawrencen "komediat", kuten Hamekyttä: siinähän tehdään pilaa lihavista sekä naisiksi pukeutuvista miehistä, ainakin jos haluaa niin nähdä. Kun ihmisten ei anneta käyttää omaa järkeään, niin ohjelmiin voisi listätä merkin, joka tarkoittaa, että ohjelma saattaa sisältää joidenkin mielestä rasismia: niitä väkivalta-, kiroilu- yms. varoituksiahan on jo ollut muutaman vuoden ajan.

    VastaaPoista
  2. Suurin osa Hollywood-elokuvista pitäisi kieltää samalla periaatteella, nehän ovat avoimesti rasistisia ja pönkittävät valkoisen miehen etuoikeuksia ja ylivoimaisuutta muihin nähden. Entä Bondit, avoimen seksistisiä?

    Mutta se, mitä kirjoitit tuossa lopussa, niin fasismiinhan tällaiset hyllytykset ja kiellot alkavat vahvasti nojaamaan. Elämme todella erikoisia aikoja.

    VastaaPoista
  3. Historiaa yritetään lakaista maton alle myös kaatamalla patsaita ja muita muistomerkkejä. Minun mielestäni meidän ja meitä pitää edelleen muistuttaa niistä hirmuteoista, joita Stalin, Hitler, Mussolini, Franco ym. tekivät ja teettivät. Näiden herrojen patsaat pitäisi kaatamisen sijaan varustaa infotauluilla, joissa kerrotaan esim. heidän tapattamiensa ihmisten määrät, paikat ym. asiat. Terv. Pirjo K

    VastaaPoista
  4. Kieltämiselle ei tule tosiaan loppua kun sille tielle lähtee. Varsinkin komedia on jo tästä kärsinyt kovasti.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit