Kirja-arvio: Jukka Mustonen - Olen lääkäri ja voin vilkaista: Kirjailijat ovat sairasta porukkaa

 

Mitä enemmän ikää tulee, sitä enemmän sairauksia tulee ja väkisinkin sairaudet kiinnostavat. 

Näin myös monia kirjailijoita ovat sairaudet kiinnostaneet. Jos ei muuta, niin niistä saa aina draamaa. Mikä olisi parempaa kuin dramaattinen kuolema keuhkotautiin tai väliin pienet hysteriakohtaukset historiallisessa draamassa.

Lääkäriprofessori Jukka Mustonen on tehnyt aika urakan ja koonnut sairauksiin ja lääketieteisiin viittaavia lainauksia kirjallisuudesta. Niitä on satoja ja tietenkin kaikki eivät voi millään olla tässä kirjassa.

Niitähän lainauksiahan riittää. Ennen ihmiset olivat sairaampia ja käsitys sairauksista ja niiden syistä heikonlaista. Samoin lääketiedekään ei pystynyt auttamaan läheskään kaikissa sairauksissa. Aivan käsittämättömiäkin hoitokeinoja oli ennen. Eikä hopeavesihoitojen aika vieläkään ole ohi joidenkin osalta.

Kirjailijoita ovat kiinnostaneet varsinkin mielenterveyteen liittyvät sairaudet sekä entisaikojen runoilijoiden "ammattitauti" tuberkuloosi. Näin esimerkiksi. Päihteet tietenkin ovat myös olleet kirjailijoiden sydäntä lähellä. Viinapirulainen kun on vienyt monta kirjailijaa mukanaan. 

Mika Waltari, Väinö Linna ja Kalle Päätalo ovat saaneet kirjassa erityishuomiota. Sairaita miehiä kaikki. Waltarihan kärsi mielenterveys- ja päihdeongelmista, kuten viime aikoina olemme saaneet tietää ja hän puhui ongelmistaan avoimesti jo eläessään. Linna ja Päätalo olivat sydänsairaita miehiä ja myös heillä oli henkisiä ongelmia.

Kirjailijan ammatti ei toden totta ole päälle helpoimpia eikä terveydelle ylipäätään. Siitäkin huolimatta kirja on viihdyttävä aihepiiristään huolimatta. Siinä on ajoittaista toistoa ja aihepiiri saattaa vaihdella luvun lupaamasta.  Huumoriakin kirjasta löytyy ihme kyllä.

PS. Itsekin olen sairauksista muuten kirjoitellut blogiteoksessani.

Kommentit

Suositut postaukset