perjantai 29. lokakuuta 2010

Vaikuttamista facebookissa?!


Viime viikolla yritin jälleen kerran facebook-lakkoa. Viikko sitä kestikin, mutta palasin jälleen facebookiin. En siksi, että olisin kokenut näin olevan pakko. Facebookissa on vain pirun hauskaa ajoittain ja varsinkin hiljaisilla hetkillä facebook piristää monen elämää. Syystä tai toisesta kotona paljon oleskeville se saattaa olla jopa henkireikä ulkomaailmaan.


Välillä siellä tulee melskattua liikaa tyyliin "oliko minun nyt tämäkin pakko kertoa". Toisaalta en näe mitään järkeä siinä, että olisin facebookissa, mutta kyttäisin vain toisten päivityksiä. Joillakin tosin on niin hyviä päivityksiä, että niitä lukee joka päivä kuin aamun Hesaria.


Mutta on facebook ihan hyödyllinenkin, kunhan muistaa, että tuntee kaverinsa edes jollain tasolla. Tai edes tarvitse tuntea, mutta itse haluan tietää ihmisen olevan huumorintajuinen. Mikään ei ole ikävämpää kuin kaikesta pillastuvat tosikot facebookissa.


Mutta en silti oikein ymmärrä, mitä hyötyä täysin tuntemattomista "kavereista" on, ellei sitten käytä facebookia itsensä markkinointiin. Mutta silloin sinne ei voi kirjoittaa mitä tahansa (tai sitten juuri näin), vaan kaikki pitäisi harkita viimeisen päälle, ja sehän tekisi hommasta tylsää.


Yleensä itketään, että facebook kauppaa käyttäjien profiilitietoja mainostajille. Itse en ole avannyt yhtäkään facebook-mainosta, joten minun tietojen kauppaamisesta ole kyllä ollut hyötyä. Itse en myöskään käytä yhtäkään facebook-sovellusta. Ne ovat yksinkertaisesti niin tylsiä ja huonoja, ettei minulla ole sellaiseen kiinnostusta.


Itse en sinänsä välitä, loukkaantuuko nyt joku facebook-päivityksistäni (joskaan en sellaiseen tietoisesti pyri), tai lukeeko joku tulevaisuuden työnantaja, mitä minusta netistä löytyy. Jos joku luo kuvan ihmisestä yksittäisten netistä löytyvien hippusten perusteella, ehkä sellaiseen paikkaan ei edes kannata mennä töihin.


Mutta mikä netissä minua ylipäätään mietityttää on se, että keskustelupalstoista on tullut melskaamisen puuhamaa. Kukaan järkevä ihminen (minä en sitä ole) ei enää mene netin keskustelupalstoille omalla nimellään kirjoittamaan, sillä jo viiden minuutin päässä joku on vastannut viestiisi mitä törkeimmällä tavalla.


Netti on ollut pelastus myös palveluhaluttomille. Kaikki yritykset ja julkiset yhteisöt ohjaavat ihmiset nettiin, että sieltä se tieto nyt löytyy. Eri asia sitten miten helposti tieto on löydettävissä. Ja edelleen kannattaisi muistaa, etteivät kaikki käytä nettiä. Itselläni oli sen verran pelisilmää, että en minulle töihin soittaneelle ikäihmisille koskaan ruvennut neuvomaan, että katsohan se nyt netistä. Vaikkakin yllättävän moni ikäihminen käyttää jo nettiä.


Nettiä pidetään tätä nykyä suurena vaikuttamisen välineenä. Viimeistään surullisen kuuluisa facebookin "yleislakko" paljasti totuuden. Itsekin olen liittynyt miltei satoihin ryhmiin facebookissa, mutta ei minulla ole minkäänlaista aikomusta niiden ryhmien kautta todella mihinkään vaikuttaa. Kyllä se paperinen allekirjoitus tai järjestäytynyt vaikuttaminen edelleen sitoo ihmisten mieliä enemmän.

PS. (osio tekee nyt paluun)

Postilaiset (vai mikä itella se nyt oli) lakkoilivat. Tätä olen odottanut. Jos miettii, kuinka huonot palkat postilaisilla on, niin ihmettelen, miten hyvin posti Suomessa toimii. Itselläni ei yhtään kirjettä jäänyt saamatta. Harmi vain, että Itella-konsernikin haluaa palvella enemmän rahakkaita yritysasiakkaita kuin huonojalkaisia ja korvessa asuvia. Mutta se on pelin henki.

Itse olen tullut nyt siihen pisteeseen, että lopetan Big Brotherin seuraamisen hetkellä millä hyvänsä. Hysteerinen asukkaiden rahtaus taloon ja heittäminen ulos mitä ihmeellisemmistä syistä muistuttaa jo kohta työpaikkaa helvetistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti