tiistai 16. elokuuta 2011

Ihmiset osaavat olla epäitsekkäitä?


Joskus jotkut uutiset jäävät mieleen. Minulle jäi mieleen tämä uutinen, että simpanssit osaavat olla epäitsekkäitä. Ne siis osaavat myötäelää toisen simpanssin elämää, eikä vain huolehtia omista eduistaan.


Enpä usko, että oikein mikään luontokappale osaa olla täysin epäitsekäs, ei kai yksilö muuten edes selviäisi, jos se aina uhrautuisi muiden puolesta. Vaikka koira voi vaikuttaa hellyyttävältä, niin kai ruokaa se on vailla tai rapsutusta. Samoja perusasioita kaipaa myös ihminen.


Parhaimmillaan ihminen osaa olla epäitsekäs, mutta täysin epäitsekkäät yksilöt taitavat olla aika vähissä. Ja sellaisten ihmisten elinajanodote ei voi olla korkeimmasta päästä, heidät kyllä hyväksikäytettäisiin jo hyvissä ajoin loppuun.


Jos simpanssit tappelevat ja jakavat banaania, niin ihmisten banaani on raha. Koska raha on hengissä pysymisen kannalta länsimaissa tärkeämpää kuin ruoka ja vesi.


Yleensähän jankataan siitä, että ihmiset ovat itsekkäämpiä kuin ennen. Mutta enpä tiedä. Itsekkyyden kohteet ovat vain erilaisia. Ja epäitsekkyys aina yhtä yllättävää ja hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti