perjantai 19. elokuuta 2011

Maailman vaarallisin mies


Armeijassa kutsuttiin huutamaan koko komppanian eteen, että olen komppanian vaarallisin mies, jos laittoi aseensa varmistamatta asetelineeseen. Nimittäin jos näin teki ja jostain syystä aseeseen olisi jäänyt luoti, olisi se räiskähtänyt huonossa lykyssä aseita laskeneen ja tarkistaneen päivystäjäalikersantin naamalle.


Jätettäköön salaisuudeksi, jätinkö minä aseeni varmistamatta.


Maailman vaarallisin varmistamaton ase on Dalai Lama. Sen verran pelätty vieras hän on ympäri maailmaa. Kiinaa pelätessään koko maailman johtavat poliitikot keksivät mitä monituisimpia syitä, etteivät joutuisi miestä tapaamaan. Tai sitten eivät edes keksi syitä, eivät vain miestä tapaa. Tämä kaikki pelko miehestä, joka julistaa rauhan sanomaa ja joka jaksaa kiertää ympäri maailmaa torjuttavana.Varsin kunnioitettavaa, vaikka toivoa ei ole.Täytyy pelkän keskustelun olla pelottava asia, jos Laman kanssa ei uskalleta edes puhua. Tuskin Lama olisi Suomenkaan poliittiselta johdolta vaatimassa Tiibetin vapauttamista. Kyllä hän varmaan sen verran poliittisia realiteetteja ymmärtää. Kiinan reaktioiden pelossa Laman uskaltaa tavata hallituksesta ainoastaan Heidi Hautala, joka on kunnostautunut muidenkin demokratiavajeesta kärsivien maiden arvostelussa.


Maailma on siitä armoton paikka, että demokratian vaatiminen lopahtaa, kun vastassa on riittävän vahva ja taloudellisesti merkittävä valtio. Libyaa pommitetaan sitkeästi (tai siis Gaddafia), mutta Tiibetin kärsimyksille viitataan kintaalla. Hollywood-tähtienkin suurin Tiibet-innostus on lopahtanut, joten Tiibet-asia on saanut olla julkisuudelta varsin rauhassa.


Mutta Lama senkun kiertää. Turhaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti