Kuplakansa

On ollut kiireinen viikko pippaloissa ja ihan kirjoittaessakin, mutta nyt alkoi viikon loma. Tällä viikolla on kohuttu näyttelijä Krista Kososen lausunnosta vaalituloksen jälkeen. Hän sanoi, ettei edes tunne yhtää perussuomalaista ja että vaalitulos ei edusta hänen maailmaansa.

Timo Soini perussuomalaisista teki vastaiskun todeten, ettei perussuomalaiset edes edusta Punavuoren viininlipittäjiä ja että punavuorelaisten halveksima Teuvo Hakkarainen on tehnyt enemmän rahaa kuin punavuorelaiset.

Suomessahan on loputtomia kuplia. On punavuorelaisten punaviherkupla, mutta taatusti myös perussuomalaisten kupla. Mehän elämme sellaisessa maassa, jossa täysin samaa kansanryhmää olevilla ei välttämättä ole enää mitään yhteistä.

Meillä ei ole enää mitään yhteistä tarinaa jota jakaa. Suomessa kyräillään toisiaan, jos joku ajattelee eri tavalla kuin itse ajattelee. Valitettavasti kuplastaan ihmiset eivät edes halua tutustua siihen toiseen kuplaan kuuluvaan.

Sinänsä kupla-ajattelu ei ole mitään uutta. Mitä yhteistä esimerkiksi oli 1930-luvun porvaristolla ja heidän piikatytöllään. Ei sitten mitään. Suomessa oli aika 1970-luvulta näihin aikoihin asti, kun kansa todella oli kuin samasta puusta ja tavoiteltiin sitä, ettei turhan paljon oltaisi kaukana toisistaan. Ne ajat ovat ohi ja on palattu vanhaan kyräilyn aikaan, jolloin kansalla ei ole yhteistä kuin omasta mielestään samankaltaisten kanssa.

Siinäkään ei ole mitään uutta, että älymystö ja taiteilijat ovat kokeneet olevansa tavallisen kansa tahdon yläpuolella. 1920- ja 1930 heidän ajattelumaailmansa oli vahvasti oikeistolainen, ellei äärioikeistolainen. Myöhemmin se muuttui vasemmistolaiseksi ja vielä myöhemmin vihreäksi. Älymystöllä on aina ollut vahva tahto pysyä tavallisen kansan yläpuolella. Se asia tulee koskaan tuskin muuttumaan.

Kommentit