Historiaa ei haluta pyytää anteeksi

Jos anteeksipyyntö on vaikeaa ihmisten tavallisessa elämässä, vielä vaikeampaa anteeksipyyntö on suorittaa jonkin historiallisen tapahtuman vuoksi. Useimmiten siksi, että jokin valtio ei halua pyytää anteeksi suuren määrän ihmisten tappamista.

Nykyisin se tosin alkaa olla mahdotontakin, sillä kansanmurhat tapahtuvat mitä monimutkaisemmissa sisällissodissa.

Viimeksi tämä todettiin valtioiden osalta, kun Barack Obama piipahti Hiroshimassa, jonne Yhdysvallat pudotti atomipommin. Obama ei tietenkään voinut pyytää anteeksi, sillä historiantulkinta perustuu tällä hetkellä siihen, että vasta atomipommi sai Japanin antautumaan ja toisen maailmansodan vihdoin loppumaan.

En tiedä, onko sitä vaihtoehtoa jo tutkittu, että oliko Japani todellisuudessa jo romahtamispisteessä ennen atomipommien pudottamista. Tosin ei ole Japanikaan juuri pyydellyt anteeksi tekemisiään toisen maailmansodan aikana.

Se ainakin tiedettiin, että Saksa oli jo romahtamispisteessä, kun siviiliväestön armottomia pommituksia jatkettiin liittoutuneiden toimesta ilman sotilaallista kohdetta. Noita armottomia siviiliväestön pommituksia ei ole niitäkään pyydetty anteeksi Obaman puolesta ja tuskin kenenkään hänen seuraajansa. 

Kansanmurhia ei ole niitäkään juuri pyydelty anteeksi. Jos jätämme pois vanhimmat vuosituhansien aikan tehdyt kansanmurhat, niin edes parin viime vuosisadan aina tehtyjä kansanmurhia ei ole juuri suoraan pyydelty anteeksi. Ainoa lienee tullut virallisesti Saksalta juutalaisten kansanmurhasta. Turkki ei edes tunnusta armenialaisten kansanmurhaa koskaan tapahtuneeksi. Enkä tiedä onko Stalinin suorittamia oman kansansa vainoja pyydelty anteeksi. Kiinassa näin ei ole ainakaan tapahtunut Maon järjettömien kokeilujen tappaessa miljoonia.

Kokonaan lienee käsittelemättä Afrikan valtaaminen siirtomaiksi ja kuinka paljon se lopulta tappoi paikallisia. Tuota määrää ei kai pysty edes arvioimaan. 

Historia on ollut yksi intohimoistani lapsesta lähtien, koska siitä aina oppii uutta ja silti samat asiat toistuvat. Se, ette historiaa haluta pyytää anteeksi. Historiaa on vaikea pyytää anteeksi, sillä jotkut käsitykset vain jäävät junnaamaan, kuten kirjoitin aiemmin.

Kommentit

Suositut tekstit