Kun on riittävän rikas, vapautuu kaikesta (Patty Hearstin tarina)

Yleltä on tullut vallan erinomainen dokumentti. Patty Hearst, mediamogulisuvun jälkeläinen, siepattiin terroristiryhmittymän toimesta 1970-luvulla. Ja mitä teki Patty, kääntyi itse terroristiksi. Koko tarinaa en jaksa selittää, mutta Patty itse väittää joutuneensa terroristien aivopesemäksi ja terroristit taas väittivät hänen omasta halustaan ryhtyneen terroristiksi.



Koko terroristiryhmittymä, SLA, tosin tuntui vähän samanlaiselta etuoikeutettujen vasemmistoterrorismipuuhastelulta, kuten Baader-Meinhof Saksassa. Hengellään tosin heistä suurin osa maksoi, harva selvisi hengissä.

Mielenkiintoisinta tapahtumavyyhdissä oli Patty Hearstin persoona. Hän kun vaihtoi rikkaan perijättären roolista terroristiksi ja takaisin ihmeen sulavasti. Ikään kuin olisi ollut jollain muutaman vuoden extremetripillä Tania-nimisenä terroristina. Koskapa oli rikas ja Usassa, niin hän pystyi hämmästyttävällä tavalla pääsemään lähes kuin koira veräjästä. Muutaman vuoden tuomiolla.

Jotenkin tuntui, että Patty halusi kapinoida vanhempiaan vastaan ja samalla sukunsa etuoikeuksia ja ennaltamääritettyä elämäänsä vastaan. Hän jotenkin huumautui vaarallisesta elämästä hyvin suojatun ja  rikkaan elämän jälkeen.

Jäätyään kiinni hän tajusi, että kaikki ei ollutkaan leikkiä. Silloin hän käytti tylysti hyväkseen sukunsa etuoikeuksia taas ja palasi kiltisti vanhempiensa ja entisen elämänsä pariin. Eloonjääneet muut ryhmän jäsenet eivät olleet yhtä onnekkaita, vaikka selvisivät yhtä pienillä tuomioilla mitä nykyään saa Usassa jo autovarkaudesta.

Itse en oikein usko ns. Tukholma-syndroomaan eli miellyttääkseen vangitsijoitaan vangittu muuttuisi heidän kaltaisekseen. Muutenhan kaikki vangitkin olisivat vanginvartijoita. Ehkä jotkut ihmiset reagoivat panttivankina ollessaan sympatialla vangitsijoitaan kohtaan, luulleen tämän takaavan heidän turvallisuutensa.

Patty oli loistava sopeutuja, vaikka olikin rikas. Elääkseen paremmin hän onnistui vakuuttamaan muuttuneensa terroristiksi ja ilmeisesti nauttimaan tästä elämästä. Hänellä oli monta tilaisuutta paeta, jos olisi halunnut.

Tällä hetkellä Patty kasvattaa koiriaan ja eli normaalia elämää muutenkin vankilasta pääsynsä jälkeen. Joko hän on erinomainen näyttelijä tai kaikilla ihmisillä ei ole suuria tunteita, jotka antaisivat kahlita menneisyyteen.

Kommentit

Suositut tekstit