Viina ei Suomesta juomalla lopu


Näin perjantaina on hyvä kirjoittaa alkoholista. Suomalaisten ykköskauhistus/lempiaiheesta. Eduskunnan oppositiopuolihan puuhaa jälleen alkoholiveron korotustakin. Ovat saaneet osan kepulaisistakin puolelleen.

Karu tosi-asiahan on, että alkoholiveron korotus ei Suomesta poista alkoholiongelmia. Itselleni tulee lähinnä mieleen äänestäjien kosiskelu vaalien alla. Alkoholin käyttö on Suomessa niin kansan perustuksiin mennyt, ettei sitä alkoholiveron muutoksilla muuteta. Ainoastaan Tallinnan viinalastit kasvavat pienen tauon jälkeen.

Minusta alkoholista on tehty Suomessa sievistelyn aihe. Jokainen kauhistelee juomista ja alkoholin kulutuksen kasvua, vaikka kaikki tietävät, että valtaosan tästä juovat ennestään ongelmakäyttäjät. Heitä eivät verotuksen nostot hetkauta, koska heille viina on lähinnä elinehto, jota hankitaan hinnasta huolimatta. Epäilenpä, että monet näistä sievistelijöistäkin hakevat itselleen säännöllisesti perjantai-pullon.

Jos alkoholinkäyttöä oikeasti halutaan hallita, ainoa tie on asenteiden muutos. Tupakalle näin on jo käynyt, tupakanpoltto on nyt yleisesti paheksuttua, mitä se ei ollut esimerkiksi 40 vuotta sitten. Teot vain sotivat muutosta vastaan. Viinan hinta on alennettu, samaan aikaan kun viinin ei. Juo siis väkeviä kuuluu viesti kansalle. Itse näen myös parempana vaihtoehtona oluen alhaisemman hinnan kuin viinan.

Viinahan herättää seurasta riippuen joko kauhistelua tai naurua. Vähän samoin kuin tasa-arvoasiat. Olisikohan aika suhtautua Suomessakin alkoholiin normaalisti. Vailla kauhistelua. Ja niin, jos ongelmakäyttäjiä halutaan oikeasti auttaa, tulisi päihdehuoltoon todellisuudessa satsata. Näinhän ei ole tapahtunut.

Olisiko jo aika?



Kommentit

Suositut tekstit