Valeihmiset


Tänä vuonna on jahdattu valelääkäreitä ja jokunen valehoitajakin on tarttunut haaviin.


Sanotaan, että valheessa ei voi elää. Mutta onko asia näin? Tunsiko valelääkäri edes tekevänsä mitään väärää, vai ajatteliko hän vain, että kun tämä huijaus nyt meni läpi, tätä on jatkettava loppuun asti. Valheessa elää vallan mainiosti, jotkut koko elämänsä.


Mikä on valhetta, jos valehtelija itse pitää valhettaan totuutena? Ja valehtelun kohde ei edes tiedä, että hänelle on valehdeltu, ennen kuin joku kertoo, että hänelle on valehdeltu.



Sanotaan, että jokainen ihminen valehtelee jokaikinen päivä. Vähintään valkoisen valheen, mutta onko kyse valehtelusta? Useimmiten kyse lienee liiottelusta.


Mutta ihminen valehtelee elääkseen, jotkut sananmukaisesti. Itselleen valehtelulla elämä voi vaikuttaa huomattavan paljon mielekkäämmältä, jos todellisuus on epätyydyttävä. 


Osalla ihmisistä on tarve antaa itsestään sellainen kuva, jonka tietää etukäteen olevan haluttu ja laajasti hyväksytty. Ihminen kaipaa hyväksyntää, aina ja ikuisesti. Kun baarissa sanoo olevansa poliisi tai lääkäri, flaksi paranee. Ja ihmisten suhtautuminen muuttuu aivan arkioloissakin.


Minuushuijareita riittää historiassa. On ollut naispaavia, valetsaaria jopa kokonaisia sotilasinvaasioita on tehty harhautusmielessä. Osan huijaamistyydytyksestä täytyy tulla siitä, että huomaa huijauksen menevän täydestä. Huijattavien on täytynyt huijarin mielestä ansaita huijatuksi tuleminen, kun eivät näe huijaajan läpi.


Pelottavinta minuushuijaaminen on asioissa, joissa ihmiset odottavat ehdotonta luottamusta. Kuten valelääkärin tapauksessa. Kukaan tuskin odottaakaan autokauppiaan olevan täysin rehellinen.


Ihmiset pelkäävät tulla huijatuksi asioissa, joissa he joutuvat paljastamaan itsensä. Rakkaudessa ja avun tarpeessa. Ja ystävyydessä. Silti he itse valehtelevat saavuttaakseen päämääränsä. Osa voi elää jopa kahden perheen kanssa, joista kummatkaan eivät tiedä toisistaan. Poliitikko voi sinisilmäisesti väittää, ettei ole tehnyt väärää, vaikka laki kertoisi toisin.


Lapsille opetetaan, että ei saa valehdella. Ikävä kyllä elämässä vain joutuu huomaamaan, että valehtelulla pääsee yllättävän pitkälle.



Onneksi valheesta sentään jää jopa vuosienkin jälkeen kiinni.

Kommentit