Katoava kaupunki nimeltä Detroit
Sain vinkin hyvästä dokkarista Detroitista. Kyseinen kaupunkihan on se pystyyn kuoleva autoteollisuuskaupunki Amerikassa.
Amerikkalaiset autot kun eivät ole vuosikymmeniin pärjänneet kilpailussa eurooppalaisille autoille puhumattakaan japanilaisista. Ja Aasiasta tulee vieläpä koko ajan uusia kilpailijoita.
Amerikkalaisten sitkeydelle tai kenties ylimielisyydelle sinänsä täytyy nostaa hattua. Vielä vähän aikaa sitten he mainostivat lehdissä, kuinka vähän amerikkalaiset autot tosiasiassa kuluttavat. Kampanja ei tainnut saada kovin suurta vastakaikua.
Mutta alkuperäiseen asiaan. Detroit on jopa Amerikan mittakaavassa ränsistynyt slummi. "Kunnon ihmiset ja hyvät veronmaksajat" ovat karanneet esikaupunkeihin ja itse kaupunki on kutistunut miljoonakaupungista alle miljoonan ihmisen kaupungiksi.
Itse kaupungissa asuvat enää köyhät ja kurjat (eli suomeksi mustat), jotka vieläpä itse jatkavat kaupunkinsa tuhoamista. Kaupungin asukkaista peräti puolet ei osaa enää edes lukea.
Jos dokkarin antamaan kuvaan on uskomista, itse kaupunki on kuin sodan jäljiltä. Poltettua ja romahtanutta taloa riittää ja kadulla toikkaroivat humalaiset invalidit. Kukaan ei tunne vastuuta mistään, eivät ihmiset omasta asuinalueestaan ja vielä vähemmän kaupunki.
Detroit on malliesimerkki yhteiskunnasta, jossa julkinen valta ei toimi. Se on myös varoittava esimerkki, mikäli Suomeenkin halutaan yhteiskuntamalli, jossa kukaan muu ei ole vastuullinen enää mistään kuin ihminen omasta itsestään. Ja siitä, miten vaarallista on rakentaa hyvinvointi vain yhden teollisuudenalan varaan.
Jos Suomessa valtio ja kunnat eivät tuntisi minkäänlaista vastuuta, metsäteollisuuden alasajo tuottaisi samanlaista tulosta kuin autoteollisuuden kato Detroitissa. Suurteollisuushan, kuten Detroitissa autoteollisuus, ei vastuuta useimmiten tunne.
Suomesta voisi löytyä mahdollisia detroiteja. Esimerkiksi Varkaus on täysin rakentunut metsä- ja paperiteollisuuden varaan. Viimeisiä päätöksiä ei ole vielä tehty, mutta mikäli tehdas lopetettaisiin, Varkauteen ei jäisi juuri mitään.
Aavemaisen hiljainen kaupunki Varkaus on jo nyt.
PS. Yksi mielenkiintoinen kalapaliikin aihe on ollut tämä Apusen kolumni toimittajien puoluekantojen ja muiden ajatusten vaikutuksesta juttuihin.
Omasta mielestäni toimittajien omia näkemyksiä löytyy/saa kirjoittaa harvinaisen vähän lehtiin. Kaikkien näkemysten on tultava vain haastateltavalta. Mutta ehkä tämäkin voi nyt sitten jonkun mielestä olla ongelma.
Se tietysti on totta, että asiat nähdään mediassa usein liian mustavalkoisina joko-tai -vaihtoehtoina. Mutta miten helvetin tylsä jutusta täytyy tulla, jos kumarrella täytyy joka suuntaan ja kirjoittaa täytyisi vain toisaalta, toisaalta...
Tässäkin peräänkuuluttaisin siihen suuntaan, että toimittajaksi täytyisi päästä ihmisiä erilaisilla taustoilla, että juttujen näkökulma olisi erilaisempi. Jos kaikki toimittajat alkavat olla esimerkiksi vegaaneja ja kasvissyöjiä, he tuskin voivat kirjoittaa objektiivisesti lihakarjayrittäjästä.
Ylivoimainen enemmistö lehtien lukijoista on kuitenkin ihan ns. tavallista ihmistä.
Kommentit
Lähetä kommentti