Tunnistaisitko maailmanpolitiikan pelimiehet ja -naiset?


Hesarin presidenttiehdokkaille tekemä maailmanpolitiikan kasvojentunnistustesti on paljastanut kiusallisen tosi-asian, että presidenttiehdokkaat eivät tunnista maailman suurimpien kansakuntien, Intian ja Kiinan johtajia, edes kuvasta.


En tunnistaisi itsekään, mutta enpä ole pyrkimässäkään ulkopoliittiseksi vaikuttajaksi.Tänä päivänä johtajat vaihtuvat muutenkin vilkkaan. Joskus 80-luvulla tuntui, että sama pääministeri tai presidentti johti valtiotaan vuositolkulla, eikä Palmen, Thatcherin Reaganin, Indira Gandhin tai Deng Xiaopingin tunnistaminen tuottanut vaikeuksia.


Mutta mikä huolestuttavinta, osalle ehdokkaista jopa EU-johtajien tunnistaminen tuotti vaikeuksia. No, se paljasti sen tosiasian, että EU:n johto on seremoniallinen. Todellinen valta EU:ssa on tietenkin isoimpien kansakuntien johtajien käsissä.


Ja loppujen lopuksi harva suomalainen poliitikko pääsee oikeasti tutustumaan maailmanpolitiikan huippuvaikuttajiin, koska Suomella ei pienenä maana ole kiinnostavuutta esimerkiksi vaikka Kiinan johtajan mielestä. Mikä hänen nimensä sitten olikaan nykyään.


Paavo Lipponen hellii itsestään kuvaa maailmanpolitiikan vaikuttajana, mutta pääministeriajoista on jo aikaa. Viimeisimmän kerranhan hän on kunnostautunut venäläisten kaasuputkihankkeen lobbaajana. Paavo Väyrysen kunnian ajoista ulkoministerinä on vielä kauemmin aikaa. Pekka Haavisto on suhannut kyllä kriisimaissa sovittelijana, mutta tunteeko yhtä hyvin rikkaita ja mahtavia. Eva Biaudetin, Sari Essayahin tai Paavo Arhinmäen ulkopolitiikan meriitit ovat vielä vähemmässä. Soini oli kyllä EU-parlamentissa, mutta kriitikkona, ja tuskin tutustui niihin kunnolla, joilla valta EU:ssa lepää.


Tunnistaisitko itse maailmanpolitiikan tekijät? Ja urheilijat ja viihdemaailman henkilöt päälle? Vähänhän se menee kiinnostuksen mukaan.

Kommentit

Suositut tekstit