Kauppaa kyllä, urheilua ei - vaiko kuitenkaan niin?


Maailma on tekopyhä paikka. Sen ovat todenneet minun lisäkseni muutkin.



Epädemokraattisten maiden, ellei suorastaan diktatuurien kanssa käydään kyllä kauppaa, mutta Euroviisuja tai urheilukisoja niissä ei saisi järjestää. Kyseessä on tietenkin demokraattisten maiden käsienpesu.



Näinhän se menee, että sitten voidaan ajatella, että kyllä me yritetään niihin vaikuttaa. Käydään kauppaa, mutta ei anneta niiden järjestää kisoja. Ollaan me yritetty saada ne tajuamaan.



Tai no, Valko-Venäjä taitaa olla jonkinlaisessa kauppasaarrossakin, siellähän ne järjestetään jääkiekon MM-kisat.



Millään urheilu- tai kulttuurikielloilla ei ole yksi diktatuuri vielä kaatunut. Sen tiedämme me eurooppalaiset varsin hyvin. Onhan Euroopassa järjestetty sekä kesä- että talviolympialaiset natsi-Saksassa että Moskovassa kesäolympialaiset.



Olympialiikkeellä oli järki matkassa silloin, kun olympialaiset järjestettiin Kiinassa. Totalitaaristen maiden propagandaa ei yksikään ko. maan ulkopuolinen asukas niele, mutta ko. maa saa väkisinkin tuulahduksen, minkälaista elämä voisi olla jossain muualla kuin omassa maassa.



Kaikkein hövelein urheilulaji on ollut demokratiavaateiden suhteen Formula 1. Kilpa-autot hurisivat Etelä-Afrikassa silloinkin, kun maa oli eristetty kaikinpuolin apartheidin takia. Ja formulat hurisevat yhä esimerkiksi Bahrainissa, joka ei sekään ole kuulu Lähi-idän Sveitsinä. Sveitsi on muuten maa, jossa autourheilu on käsittääkseni kokonaan kielletty.



Joten Baku Azerbaidzanissa on Euroviisujen järjestäjäisäntänä vielä varsin kiltti paikka.

Kommentit

Suositut tekstit