Mennoniitit - pakenisitko itse nykyaikaa vanhoihin aikoihin?

Katsoin Youtubesta dokumentin mennoniiteista. Amishit ovat ehkä tutumpia näitä vanhoilliskristittyjä, mutta mennoniitit itse asiassa vieläkin vanhoillisempia. Youtubessa on muuten valtava määrä hyviä dokkareita, jos englannin kieli luonnistuu.

No nämä mennoniitit asuivat jo valmiiksi keskellä Belizen erämaita, mutta halusivat muuttaa  vieläkin syrjemmäksi Perun viidakoihin. Heitä vaivasi ryhmittymän nykyaikaistuminen. Osalla kun oli jopa puhelimet ja auto. Kotonaan he puhuivat 1600-luvulta olevaa muinaisaksaa.

Uskomatonta, että tällaiset ryhmät ovat säilyneet ehkä edes pystyssä maailman muuttuessa. Kehitysmaissa se ehkä onnistuukin paremmin, mutta jopa sielläkin köyhimmillä alkaa olla älypuhelinten halpismallit. Miehet ja naiset pukeutuivat kuin hautajaisiin olisivat menossa, keskellä tropiikkia luulisi olevan hankalaa.

Mutta kuten sanoin, osa oli antanut nykymaailman houkutuksille periksi, eikä halunnut jatkaa armotonta 24/7-raatamista.Ymmärrän kyllä. Fyysisesti nykypäivän elämä on useimmille miljoona kertaa helpompaa kuin mennoniiteille. Henkisestä en tiedä. Ainakin ihminen voi valita paremmin mitä elämältä haluaa kuin mennoniitit.

Ensiksi tietenkin kauhistelin heidän fundamentalista elämäntyyliään. Myöhemmin ajattelin, että sellainenkin elämä voi olla joillekin tyydyttävää, jossa ei saa itse ajatella ja ajattelutyökin tehty valmiiksi jo 400 vuotta sitten. Rahasta ei täytyisi huolehtia, koska sitä et käytännössä itsellesi tarvitse.

Naisten elämä näissä tämän tyyppisissä yhteisöissä on huomattavasti hankalampaa, oli uskonto mikä tahansa. Nämä yhteisöt kun ovat ainakin taatusti niitä patriarkaalisia yhteisöjä.

Ja miten tuollaisessa yhteisöissä pärjäisi kädetön ihminen, kuten minä. En osaa koota edes Ikean sohvaa puhumattakaan maanvljelystä yms. Rottakaan en pystyisi ruoaksi itse tappamaan.

Kommentit

Suositut tekstit